NA PULZE DŇA: Kočner namočený v ďalšej kauze? Tunelovanie vojenských tajných sa opäť otvorilo
27 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Peter Pecha je spolumajiteľom firmy Fineco, ktorá sa primárne sa venuje účtovníctvu. Starali sa aj o niektoré firmy Mariana Kočnera. Čo s tým majú vojenskí tajní? Čítajte ďalej!


Meno Pecha sa spomína v správe o tunelovaní Vojenskej spravodajskej služby počas prvej vlády Roberta Fica. Dokument, ktorý unikol na verejnosť v roku 2013, mal štrnásť strán, ak teda nerátame prílohy. Vypracoval ho nebohý Vladimír Suchodolinský, ktorý bol v danom čase bývalým zástupcom riaditeľa vojenských spravodajcov. V branži, ale aj v súkromnom živote mal dobrú povesť čestného človeka. Odhalil, že z obchodovania s majetkom VSS profitovali aj ľudia blízki bývalým funkcionárom vojenskej tajnej služby v rokoch 2006 – 2010.

Tajní najskôr kúpili za trhové ceny nejakú nehnuteľnosť. Tento majetok následne za štátne peniaze zrekonštruovali a po čase ho účelovo vyradili ako nepotrebný alebo "odhalený". Výsledkom bol výhodný predaj ľuďom alebo firmám, ktorí boli prepojení na najvyššie špičky vojenských spravodajcov. Majetok VSS sa tým umelo znižoval. Ďalšie prípady sa týkali aj napríklad fingovaných nehôd, napríklad taký pád stromu na chatu.

V dokumente sa objavilo niekoľko firiem, ktoré spájajú štyri mená – Peter Pecha, Rastislav Posluch, Dezider Kluka a Ján Palenčár. Títo štyria pánu nemajú na prvý pohľad nič spoločné, realita je však iná.

Klukovu firmu Metri zapisoval do protischránkového registra práve Posluch. S Palenčárom sa Kluka stretol v realitnej kancelárii Urban & partner, ktorej štatutárom bol aj Posluch.

Spoločný biznis spája aj Kluku s Pechom. Do obchodov boli okrem Urban & partner zapletené aj firmy I.V.A.C, Stellar a Palen. Spoločnosť I.V.A.C., ktorú Pecha zastupoval, mala napríklad vojenským tajným predať budovu a prebrať za ňu zálohu ešte predtým, ako ju vlastnila.

Pecha údajne nevedel, že predával nehnuteľnosti tajnej službe, keďže majetok vojenského spravodajstva vždy oficiálne vlastnili fyzické osoby. Firma Stellar zas predala vojenským tajným dom, v ktorom dnes býva bývalý námestník riaditeľa VSS Ľubomír Benkovský. Pecha o firme Stellar, ktorú nepriamo spoluvlastnil, údajne nič nevie. Označil ju za firmu svojho kamaráta Kluku, s ktorým boli spolužiaci.

Ďalší príklad - spoločnosť Palen, ktorej spolumajiteľom bol v tom čase Palenčár, kúpila nehnuteľnosť za takmer šesť miliónov slovenských korún. O necelý mesiac ju predala za viac ako 13 miliónov korún osobe, ktorá konala za spravodajcov. Palenčár, riaditeľ Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska, o predaji povedal, že je síce neštandardný, ale nie nezákonný. Tvrdí, že kúpna cena nepredstavovala celkovú výšku investície do nehnuteľnosti. Nakoniec sa však priznal, že sa poznal s vtedajším funkcionárom VSS Benkovským.

Pripomeňme si, že Pecha, Kočner a Jana Šlachtová majú na krku obvinenie v kauze Donovaly. V tomto prípade ide o osem miliónov eur za neoprávnené vratky DPH.