CCTV Hikvision je ďalším čínskym výrobcom, ktorý smeruje na čiernu listinu USA.
22 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Jeden z najväčších svetových výrobcov monitorovacích produktov, čínska spoločnosť Hikvision, sa po Huawei ocitne pravdepodobne takisto na čiernej listine USA. Oznámenie sa očakáva už v nasledujúcich týždňoch.


Washington plánuje sankcionovať ďalšiu čínsku spoločnosť, ktorá má významný podiel na americkom trhu. Tento krát sa pripravuje doplniť čierna listina obmedzení prístupu k americkým technológiám pre gigant v oblasti monitorovacích zariadení Hangzhou Hikvision. Informáciu priniesol tento týždeň New York Times (NYT).


Operačný systém Huawei bude podporovať všetky aplikácie Androidu
Generálny riaditeľ spoločnosti Huawei Richard Yu sa vyjadril, že firma zavedie svoj vlastný operačný systém, ktorý bude podporovať aj aplikácie pre systém Android. To by mohlo zmariť ciele, ktorými USA bojujú proti Huawei s pomocou... Čítať ďalej
22 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič

Ak by sa spoločnosť skutočne dostala na čiernu listinu, americké spoločnosti by museli získať súhlas od vlády ešte pred tým, ako by predali akékoľvek súčiastky tejto čínskej firme. Podobne ako v prípade popredného svetového dodávateľa telekomunikačných zariadení, spoločnosť Huawei, ktorá doposiaľ čelí zatiaľ najväčšiemu tlaku na sankcie zo strany USA. Hangzhou Hikvision bude pravdepodobne rovnako prezentovaná ako hrozba pre národnú bezpečnosť kvôli jej väzbám na čínsku vládu.


Prípad Hikvisiona je však zložitejší. Podľa NYT bude Hikvision sankcionovaný najmä za svoju údajnú úlohu v prenasledovaní čínskej etnickej menšiny Ujgurčanov. Tvrdí sa, že Peking využíva sofistikované sledovacie zariadenia s vysokým rozlíšením na monitorovanie Ujgurov, aby im zabránil vo verejných protestoch. 


VIEME MEDZI PRVÝMI: Slovenskú moderátorku napadli, vytočila moslimov
Nepríjemný zážitok má za sebou populárna slovenská moderátorka Dominika Ngo Ducové. Potom, čo sa zúčastnila svadby svojej kolegyne Jasmíny Alagic a rappera Rytmusa, odcestovala na dovolenku do Maroka. Tu ale "nerešpektovala" moslimské zákony a bola... Čítať ďalej
22 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová

Trumpova administratíva je údajne pripravená prijať konečné rozhodnutie a Hikvision v najbližších týždňoch “vyhostiť”. Krátko na to, ako sa správa objavila, akcie Hikvision klesli takmer o 10 percent. 


Priam epická “križiacka výprava” amerického prezidenta Donalda Trumpa proti čínskym technológiám, zohráva kľúčovú úlohu v rámci prebiehajúcej obchodnej vojny medzi Washingtonom a Pekingom. Trumpove vyhlásenia roskolísali ceny akcií veľkých čínskych technologických a telekomunikačných spoločností. Od svojho 10-mesačného maxima, z 2. apríla tohto roku, klesli akcie Hikvision o viac ako 25%. 


Hikvision vo svojom vyhlásení uviedol, že nedostal žiadne oficiálne oznámenie o zaradení na čiernu listinu. Dodal, že zákaz, aj keď bude prijatý, nebude mať žiadny vplyv na jeho činnosť, pretože obratom nájde náhrady za čipy vyrobené v USA.


V máji americký prezident Donald Trump podpísal vyhlášku o bezpečnosti dodávateľského reťazca v oblasti informačných a komunikačných technológií a služieb.


MIMORIADNA SPRÁVA: Požiar v Bratislave pri Poluse. Máme exkluzívne zábery
V bratislavskej mestskej časti Nové Mesto vypukol požiar. Ide o neobývané priestory pri obchodnom centre Polus, ktoré mali v minulosti patriť Slovenskému zväzu cyklistiky. Čítať ďalej
22 | 05 | 2019 | Roman Suchý

Vyhláška zákazuje predaj čínskych zariadení americkej vláde v oblasti bezpečnosti a rovnako umožňuje zakázať americkým výrobcom predávať ich informačné a komunikačné technológie konkrétnym odberateľom, ktorých Biely dom označí za “hrozbu”


Hikvision toto opatrenie označil za „neopodstatnené“.