Ukrajina prišla o desiatky miliárd dolárov stratou obchodu s Ruskom
20 | 05 | 2019 I Roman Suchý

V záujme návratu ekonomiky Ukrajiny na úroveň roku 2013 by krajina potrebovala najmenej 35 rokov, a pritom hlavnou podmienkou označil obnovenie vzťahov s Ruskom.


"Aby bolo možné dosiahnuť reálneho rastu HDP a vrátiť sa aspoň k tomu, čo bolo v roku 2013, tempo, o ktorom nám súčasná vláda hovorí, musí uplynúť 35 rokov. V posledných piatich rokoch sme stratili asi 75-80 miliárd dolárov na vývoze do Ruska. Naše podniky, ktoré boli zamerané na ruský trh a trh krajín SNŠ, proste teraz stojí," zdôraznil Novinskij.

Ukrajinský poslanec tiež zdôraznil, že prioritným cieľom prezidenta Želenského by malo byť ukončenie vnútro ukrajinského konfliktu v Donbase, ktorý pomôže zjednotiť spoločnosť a zabezpečiť rast HDP.

Zároveň dodal, že Ukrajina bude musieť ísť na kompromisy s Ruskom, pretože vďaka nemu sa krajina bude môcť rozvíjať.

"To je náš sused a neexistuje spôsob niekam odísť. Po stáročia bude náš sused. Musíme žiť v dobrých vzťahoch so susedom, len zlý vlastník žije v neustálom spore so susedom. Dobrý majiteľ je priateľ suseda," dodal poslanec.

VIEME PRVÍ: Zľakol sa vlastných voličov! Odstúpi dnes Matovič z eurovolieb?
Tlačová konferencia hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti sa uskutoční dnes, t. j. v pondelok 20. mája o 10.20 h v tlačovej miestnosti Národnej rady SR, na Námestí A. Dubčeka 1 v Bratislave. Téma, ktorú Matovičovci oznámili znie : Doba je... Čítať ďalej
20 | 05 | 2019 | Zuzana Vargová


Vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom sa od roku 2014 na pozadí situácie v Donbase neustále zhoršujú. Navyše Ukrajina pod vedením "majdanských" ultranacionalistov neustále obmedzuje nielen dopravné spojenie s Ruskom, ale aj obchod formou sankcií. Po dlhšej dobe sa Moskva rozhodla, že na sankcie recipročne odpovie.