Trump ukázal svoju veľkorysosť. Clá na dovoz áut do USA sa posúvajú
17 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Americký prezident Donald Trump odložil rozhodnutie o zavedení clá na dovoz áut a automobilových súčiastok do Spojených štátov až o šesť mesiacov. Oznámil dnes Biely dom. Americký prezident chce týmto odkladom zabezpečiť viac času pre obchodné rozhovory s Európskou úniou a Japonskom. Trump súhlasí s názorom, že dovoz áut a automobilových súčiastok môže ohrozovať národnú bezpečnosť USA.


Trump mal do soboty vydať rozhodnutie ohľadom ochrany amerického automobilového priemyslu kvôli národnej bezpečnosti. Trumpovo naradenie znie tak, aby obchodný splnomocnenec Robert Lighthizer pokračoval v rokovaniach a do 180 dní predložil novú správu.

Trump dáva jasne najavo, že konečné rozhodnutie bude závisieť od vývoja obchodných rozhovorov medzi Európskou úniou a Japonskom. "Pokiaľ nebude do 180 dní predložená nová správa, nedôjde k dohode. Prezident rozhodne o ďalších krokoch, ktoré budú správne," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.

Trump uviedol, že súhlasí so štúdiou ministerstva obchodu, podľa ktorej niektoré dovážané automobily "oslabujú našu vnútornú ekonomiku" a sú hrozbou pre národnú bezpečnosť. Silný automobilový priemysel je podľa Trumpa nevyhnutný pre zabezpečenie vojenskej prevahy Spojených štátov.

Podiel firiem v americkom vlastníctve na automobilovom trhu v USA sa znížil zo 67 percent, teda 10,5 milióna vozidiel, v roku 1985 na iba 22 percent, teda 3,7 milióna vozidiel, v roku 2017. Import sa v tomto období takmer zdvojnásobil na 8,3 milióna vozidiel zo 4,6 milióna.

Americký minister obchodu Wilbur Ross oznámil Trumpovi, že úspešné obchodné rozhovory by mohli automobilkám zabezpečiť dlhodobú ekonomickú životaschopnosť a zvýšiť výdavky na vývoj špičkových technológií, ktoré sú kľúčové pre zbrojný priemysel.

Trump sa v minulosti priznal, že uvažuje o navýšení cla až o 25 percent. Európska komisia opakovane varovala, že v takom prípade by prikročila k odvetným opatreniam. Komisia ďalej dodala, že zavedenie nových ciel na dovoz áut a automobilových súčiastok do USA by poškodilo aj americký automobilový priemysel.

Svetové automobilky boli vlani varované, že 25 percentné clo by výrazne zvýšilo ceny automobilov v USA a to by viedlo k zániku stoviek tisíc pracovných miest. Nemecký hospodársky inštitút Ifo odhadol, že zavedenie cla by v dlhodobom výhľade mohlo znížiť vývoz áut z Nemecka do USA o polovicu. "Lehota 180 dní teraz treba využiť na dosiahnutie dobrého výsledku v rokovaniach medzi EÚ a USA," vyhlásil dnes podľa agentúry DPA prezident nemeckého združenia automobilového priemyslu VDA Bernhard Mattes.