Ruská armáda chystá nákupy za stovky miliárd rubľov. Vieme, čo sa chystajú nakúpiť
16 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Ruské ministerstvo obrany sa chystá uzavrieť kontrakty na nákup 76 najnovších "neviditeľných" stíhačiek Su-57 za 170 miliárd rubľov, čo je v prepočte 2,63 miliardy dolárov. Až 190 miliárd rubľov má stáť obstaranie nových bojových vrtuľníkov Mi-28nm a Ka-52. O pripravovaných nákupoch, ktoré sú najväčšími v dejinách ruského letectva, informoval denník Kommersant.


Kontrakty by podľa denníka mohli byť uzavreté na moskovskej leteckej výstave na prelome augusta a septembra. Kontrakty majú zabezpečiť výrobným závodom prácu v nasledujúcich rokoch, s dodaním nových strojov sa počíta do roku 2028.

Obstaranie 76 stíhačiek Su-57, ktorými sa majú do roku 2028 prezbrojit tri letecké pluky, avizoval prezident Vladimir Putin na stredajšej porade o rozvoji vojenského letectva. To v rokoch 2013 až 2018 získalo viac než tisícku nových a modernizovaných lietadiel a vrtuľníkov. Tým sa letectvo podarilo obnoviť približne z dvoch tretín. Teraz je podľa prezidenta potrebné dať začať s vyhotovením najnovšej techniky zo sériovej výroby.

Vývoj Su-57, ktorý má byť odpoveďou na americké stíhačky F-22, začal v roku 2002. Doteraz si vyžiadal desiatky miliardy rubľov a zatiaľ viedol k vzniku desiatich prototypov, z ktorých prvý vzlietol v januári 2010. Dva stroje boli skúšobni nasadené v Sýrii.

Nový konflikt v koalícii. Pellegrini kritizuje Blahu za jeho statusy
Peter Pellegrini na dnešnom parlamentnom výbore pre európske záležitosti ostro kritizoval svojho straníckeho kolegu a predsedu eurovýboru Ľuboša Blahu. Čítať ďalej
16 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Práve skúsenosti z nasadenia v Sýrii viedli k vylepšeniu bojového vrtuľníka Mi-28N na variant Mi-28nm, ktorých sa má podľa Putina do roku 2028 v jednotkách rovná stovka. Súbežne má byť podľa denníka uzatvorený kontrakt na 114 bojových vrtuľníka Ka-52.

Agentúra Interfax poznamenala, že ministerstvo obrany vlani uzavrelo dohodu na dodávku dvoch stíhačiek Su-57, ktoré má letectvo prevziať prvý ešte tento rok a druhý v budúcom roku. Prvý stroja zo sériovej výroby majú byť vyrobené ešte s motormi predchádzajúcej generácie, ale od decembra 2017 sa testuje Su-57 vybavený najnovším motorom, ktorý je schopný zaistiť stíhačke nadzvukovú rýchlosť aj bez spustenia prídavného spaľovania. Očakáva sa, že sériová výroba lietadiel s týmito motormi začne od roku 2023.

Americký stroj F-22 Raptor, ktorému sa ruský lietadlo podobá, prvýkrát vzlietol v roku 1997 a medzitým sa vyrobili skoro dve stovky týchto strojov. Spojené štáty je nedodávajú ani svojim najbližším spojencom. Medzitým USA v spolupráci s ďalšími krajinami vyvinuli a zaviedli do výzbroje ľahší doplnok Raptoru, stíhačku F-35.