Trump volal Putinovi: Chceme pomôcť Venezuelčanom, ale vy nám v tom prekážate
05 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Donald Trump a Vladimir Putin v piatok diskutovali o možnosti novej jadrovej dohody, severokórejskej denuklearizácii, Ukrajine a politickej situácii vo Venezuele.


"Mali sme dlhý a veľmi dobrý rozhovor s prezidentom Putinom," napísal Trump na Twitteri. Informoval, že rozhovor bol o Venezuele, Ukrajine, Severnej Kórei, jadrových zbraniach, či dokonca o výsledku vyšetrovania komisie Roberta Muellera o ruskom zasahovaní do amerických volieb v roku 2016 .

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová sa vyjadrila, že išlo "v celku o pozitívnu konverzáciu".

Sandersová uviedla, že obaja štátnici, ktorí spolu naposledy neformálne hovorili na večeri svetových vodcov v Buenos Aires 1. decembra, stručne hovorili o správe Muellerovej komisie, ktorá dospela k záveru, že Trump nemal s Ruskom počas svojej prezidentskej kampane v roku 2016 žiadne dohody.

VIDEO: Nevie spievať? Kiska vyzýva k slušnosti, no počas hymny na Bradle len mlčí
Včera sme si pripomínali smutné výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika. Na jeho Mohylu na Bradle prišli nielen stovky ľudí, ale aj traja najvyšší ústavný činitelia. Prezident si ale opäť spravil pred národom hanbu. Čítať ďalej
05 | 05 | 2019 | Roman Suchý


"Diskusia o Muellerovej správe bola v podstate o tom, že vyšetrovanie je u konca a nedošlo k žiadnej dohode. Som si istá, že obaja si boli takého výsledku veľmi dobre vedomí už dlho predtým, než sa uskutočnil tento telefonický zhovorčiví, "povedala Sandersová .

Obaja lídri vo svojom vyhlásení uviedli a zdôraznili, že výzvu k rozhovoru inicioval Washington. Obaja sa dohodli na udržiavaní kontaktov na rôznych úrovniach a vyjadrili svoju spokojnosť s "obchodným a konštruktívnym charakterom" konverzácie.

Spojené štáty sú znepokojené ruskou vojenskou prítomnosťou vo Venezuele v čase, keď Washington chcel, aby venezuelský prezident Nicolás Maduro opustil svoj úrad, povedal Trump Putinovi. "Spojené štáty stoja za venezuelským ľuďom," povedal a zdôraznil, že "chce dodať do Venezuely humanitárnu pomoc zo Spojených štátov, "potvrdila hovorkyňa Bieleho domu.

Putin odpovedal Trumpovi, že akékoľvek vonkajšie zásahy do vnútorného chodu Venezuely podkopávajú vyhliadky na politický koniec krízy.

Sandersová informovala novinárov, že Trump a Putin hovorili o možnosti novej multilaterálnej jadrovej dohody medzi Spojenými štátmi, Ruskom a Čínou, alebo o rozšírení súčasnej americko-ruskej strategickej jadrovej zmluvy.

Nepovedala, o ktorej zmluve čí kontrole zbraní Trump a Putin hovorili, ale ruská štátna tlačová agentúra TASS uviedla, že hovorili o zmluve New START, ktorá bola poslednou zmluvou o kontrole zbrojenia medzi USA a Ruskom.

Zmluva New START z roku 2011 vyprší vo februári 2021, ale môže byť predĺžená o päť rokov, pokiaľ sa obe strany dohodnú. Bez dohody by mohlo byť ťažšie odhadnúť vzájomné úmysly, tvrdia obhajcovia kontroly zbraní.

Dzurinda nerozumie pohnútke prečo Kiska zakladá stranu
05 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Zmluva New START vyžaduje, aby Spojené štáty a Rusko znížili svoje nasadenie jadrových hlavíc a taktiež systém dodávania rakiet či bombardérov.

Zahŕňa tiež rozsiahle opatrenia v oblasti transparentnosti, ktoré vyžadujú, aby každá strana umožnila ostatným každoročne vykonávať 10 kontrol strategických jadrových základní; najneskôr 48 hodín pred tým, než nové rakety, na ktoré sa vzťahuje zmluva, opustia svoje továrne; a poskytnú oznámenie pred vypustením balistických rakiet.

Trump nazval zmluvu New START "zlou a jednostrannou dohodou".

Sandersová povedala, že "diskusia prebiehala o jadrovej dohode a o možnosti novej a rozšírenej konverzácie s Čínou". Kremeľ zas povedal, že obe strany potvrdili svoj úmysel "aktivovať dialóg v rôznych oblastiach, vrátane strategickej bezpečnosti". Sandersová taktiež potvrdila, že obaja vodcovia tiež diskutovali o Ukrajine.

Putin dúfa v to, že nové ukrajinské vedenie bude plniť Minské dohody, ktoré sú rozhodujúce pre riešenie vnútorného ukrajinského konfliktu.

Trump tiež vzniesol otázku, ako prinútiť Severnú Kóreu, aby odstránila svoje jadrové zbrane a programy balistických rakiet. Niekoľkokrát zmienil "potrebu a význam Ruska zintenzívniť a naďalej vyvíjať tlak na Severnú Kóreu, aby sa denuklearizovala". Kremeľ povedal, že obaja vodcovia zdôraznili potrebu pokračovať v denuklearizácií regiónu.

Vladimir Putin informoval Donalda Trumpa o kľúčových výsledkoch jeho schôdzky 25.apríla vo Vladivostoku s predsedom Komisie pre štátne záležitosti KĽDR Kim Čong-unom a zdôraznil, že dobré plnenie záväzkov Pchjongjangu by malo byť sprevádzané vzájomnými krokmi na zmiernenie tlaku na Severnú Kóreu.