Bývalý nemecký vicekancelár: Európa nemôže veriť Spojeným štátom, že nás ochránia pred Putinom!
05 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Nemecko by malo investovať viac ako 20 miliárd eur ročne do obrany Poľska a pobaltských štátov proti Putinovi. Je o tom presvedčený bývalý nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel.


"Je na čase, aby sa Európa prebudila," povedal Sigmar Gabriel na pódiu počas panelovej diskusie nemecko-švédskej obchodnej komory. Nemecko by malo každoročne investovať viac ako 19 miliárd eur proti Putinovi do obrany Poľska a pobaltských štátov.


Európa by nemala dúfať, že ju USA ochráni pred Ruskom, tvrdí bývalý nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel v rozhovore pre Svenska Dagbladet. Podľa Gabriela nie každý Európan môže byť naklonený tomu, že sa Berlín stane nielen ekonomickým a politickým, ale aj vojenským gigantom.


Sociálny demokrat Sigmar Gabriel sa vo svojej krajine preslávil tým, že hovoril to, čo mal na mysli, a tento zvyk nezmenil ani po tom, čo minulý rok na jar opustil nemeckú vládu.


VIDEO: Nevie spievať? Kiska vyzýva k slušnosti, no počas hymny na Bradle len mlčí
Včera sme si pripomínali smutné výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika. Na jeho Mohylu na Bradle prišli nielen stovky ľudí, ale aj traja najvyšší ústavný činitelia. Prezident si ale opäť spravil pred národom hanbu. Čítať ďalej
05 | 05 | 2019 | Roman Suchý

Na výročnom zasadnutí nemecko-švédskej obchodnej komory hovoril Gabriel o tom, že podľa jeho názoru panuje neistota vo svete, ktorá platí aj pre Spojené štáty.


"Teraz sú veľké zmeny. Svetový poriadok, ktorý sa formoval po druhej svetovej vojne, sa ukázal byť veľmi výhodným v neposlednom rade pre nás Nemcov. Mohli by sme preferovať len naše podnikanie a zvyšok problémov nech vyrieši USA a v určitom zmysle aj Francúzi. Všetko sa však zmenilo," uviedol Gabriel ale dodal, že tieto zmeny nie sú v žiadnom prípade spojené s príchodom Donalda Trumpa do Bieleho domu.


"Nie, nie! Trump s tým nemá nič spoločné. Spojené štáty už dlho chceli odmietnuť zodpovednosť za Európu. Pamätáte si, že to bol prezident Obama, ktorý nazval Spojené štáty "tichomorským štátom," pripomenul bývalý vicekancelár.


V posledných rokoch sa svet zmenil a nie je nemožné si toho nevšimnúť. Americký líder opakovane spochybnil článok 5 Charty NATO, ktorý uvádza, že útok na jedného člena bloku sa rovná útoku na celú alianciu. Trump tiež hrozil, že vystúpi z NATO, ak členovia aliancie nezvýšia výdavky na obranu na 2% HDP. Súčasne dosiahli vojenské výdavky Nemecka v minulom roku iba 1,2%.




"Dve percentá HDP činí 80 miliárd eur ročne. Francúzsko, ktoré je jadrovou veľmocou, investuje do obrany 40 miliárd euro. Je ľahké odhadnúť, ako budú naši susedia reagovať, keď sa Nemecko náhle premení do vojenského giganta uprostred Európy, "povedal Gabriel a pripomenul staré heslo NATO:" Držte si Američanov bližšie, Rusov ďalej a Nemca pod topánkou."


Trump volal Putinovi: Chceme pomôcť Venezuelčanom, ale vy nám v tom prekážate
Donald Trump a Vladimir Putin v piatok diskutovali o možnosti novej jadrovej dohody, severokórejskej denuklearizácii, Ukrajine a politickej situácii vo Venezuele. Čítať ďalej
05 | 05 | 2019 | Roman Suchý

"My, Nemci, tomu úplne nerozumieme, ale mnohí sú nešťastní, že Nemecko ekonomicky ovláda Európu. Niekedy vládneme v politických termínoch, a ak začneme vládnuť vo vojenskej sfére..." Gabriel nedokončil vetu.


V tejto súvislosti navrhuje navýšenie obranných výdavkov na 1,5%. Zostávajúca časť - viac ako 19 miliárd euro - bývalý podpredseda navrhuje investovať do osobitného fondu na ochranu pobaltských štátov a Poľska proti Rusku. Súčasne nadácia nemusí fungovať pod vlajkou NATO. Avšak to by znamenalo, že Nemecko preberá veľký podiel zodpovednosti za bezpečnosť bývalej Varšavskej zmluvy.


Gabriel však nehovoril len o otázkach obrany. Podľa jeho názoru sú Európania príliš ľahostajný a nechápu, že strácajú. Ak sa čoskoro neprebudí, potom sa celá Európa zmení na jedny veľké Benátky.


"Benátky sú dobrým príkladom. Riadili obchod okolo rímskej Ríše mnoho storočí, ale keď Španieli a Portugalci otvorili námornú cestu do Indie, Benátky stratili svoju silu. Povedal by som, že Benátčania vôbec nepochopili prečo," povedal.