Washington Times: Ruská agentka nazvala svoj rozsudok absurdným
02 | 05 | 2019 I Roman Suchý

"Je to absurdné," povedala Mária Butinová, keď komentovala jej uložený trest, napísal Washington Times.


Ruská žena bola odsúdená na jeden a pol roka väzenia za to, že vystupovala v Spojených štátoch ako "neregistrovaný agent ruskej vlády", spomína sa v článku. Konečný verdikt súdu nazvala ako "hroznou hanbou americkej spravodlivosti".

"Je to úplná absurdita," citoval denník jej slová.

Hlina vs. Kuffovci - nový názorový konflikt na slovenskej politickej scéne?
Hlina tvrdí, že by sa mali kresťanské hlasy trieštiť. Čítať ďalej
02 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Ruský prezident Vladimir Putin sa vyjadril o rozsudku v podobnom duchu a označil ho za "bezprávny". Aj keby Butinová porušila uvedený americký predpis, išlo by skôr o vec správneho, nie trestnoprávneho charakteru. Americká tlač poukázala na to, že na štátne médiá iných štátov, ktoré pôsobia v USA, nie je vyvíjaný tlak, aby sa registrovali ako "zahraničný agent", na rozdiel od ruských médií.

Butinová je vo väzení zhruba deväť mesiacov a môže byť prepustená ešte pred rokom 2020. Keď uplynie tento termín, následne musí byť deportovaná do Ruska.

Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo Butinovú z prieniku do Národnej streleckej asociácie za účelom nadviazania väzieb medzi Republikánskou stranou a Ruskom. Rusko popiera špionáž v prospech svojej krajiny a predstavitelia Kremľa ju už označili za politického väzňa.

Izrael si pripomína šesť miliónov obetí holokaustu
Ľudia v Izraeli si vo štvrtok pripomínajú šesť miliónov židov, ktorí prišli o život počas holokaustu, informovala agentúra DPA. Život na uliciach sa zastavil na dve minúty, počas ktorých sa rozozvučali sirény. Čítať ďalej
02 | 05 | 2019 | tasr


Ruskí poslanci navyše apelovali na ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova so žiadosťou o vypracovanie tzv. "Zoznamu Butinovej". Do neho sa dostanú zodpovední činitelia USA, ktorí zariadili trestné konanie proti ruskej študentke.

"Hrozba, že sa dostanú do "zoznamu", by mala mať prevenčný charakter pre zahraničných úradníkov, ktorí sú zvyknutí na prakticky beztrestný útlak Rusov a odvrátiť porušovanie práv našich krajanov v zahraničí," cituje WT ruskú poslaneckú žiadosť.