Nefér praktiky? Niektoré krajiny sú v Európskom parlamente menej reprezentované
02 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Štúdia odhalila rozdelenie vysokých postov v terajšom Európskom parlamente. Česká pozícia v rebríčku prekvapila.


Nedávno bola zverejnená politická analýza, ktorá sa venuje práci končiaceho Európskeho parlamentu. Ukázalo sa, že niektoré štáty sú v europarlamente reprezentované menej. Hlavne sa to týka krajín, ktoré majú nižšiu účasť vo voľbách.


Táto štúdia ukázala, že niečo ozaj nie je v poriadku. Niektoré krajiny držia dôležité posty podpredsedov parlamentu, predsedov parlamentných výborov, ich podpredsedov a koordinátorov výborov. Iné krajiny ich majú veľmi málo. Z celkom 440 vrcholných pozícií v Európskom parlamente ich drží Nemecko 74. Francúzsko 44 a Taliansko 42. Na druhej strane Lotyšsko a Cyprus majú po jednom, Slovinsko 2, Litva 3, Estónsko a Chorvátsko 3, Luxembursko a Írsko 4, Slovensko a Grécko 6. Česká republika má naopak 22 postov a je na 8. mieste zhora.


Hlina vs. Kuffovci - nový názorový konflikt na slovenskej politickej scéne?
Hlina tvrdí, že by sa mali kresťanské hlasy trieštiť. Čítať ďalej
02 | 05 | 2019 | Roman Suchý

Ďalšiu vec, ktorú správa zistila, je, že v prípade dôležitých postov majú "staré" členské krajiny dominantné postavenie. Predovšetkým potom ako koordinátori výborov, ktorí pôsobia ako sprostredkovatelia politických skupín, organizujú úlohy svojich zástupcov vo výboroch a konkrétne potom riadia parlamentné správy a rokovania o dodatkoch. 33 koordinátorov bolo z Nemecka, 21 z Francúzska, 18 z Talianska, 16 z Británie a po 13 zo Španielska a Holandska. Správa si všimla možnosti väzieb medzi krajinami s nízkou účasťou voličov a menšou reprezentáciu.


Rok 2014 sa zúčastnilo európskych volieb:


Slovákov 13,05%


Čechov 18,20%


Slovincov 24,55%


Maďarov 28,97%


Podľa slov jedného z autorov štúdie Erika Mauricia je možné predpokladať, že nízka účasť má určitú súvislosť s nízkym počtom reprezentantov na dôležitých postoch v europarlamente. Jedným z dôsledkov je aj nedostatok viditeľnosti možných predstaviteľov pre voliča v už tak vzdialenej inštitúcii. Zdôrazňuje to pocity voličov, že ich hlas nemá zmysel. Mauric ale dodal, že sa nejedná len o problém reprezentantov a politických strán v EP, ale aj národných médií, ktoré dianie v EP často zabúdajú.