Aliancia za čistú hru víta kladné dopady nového zákona o hazarde
02 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Občianske združenie Aliancia za čistú hru – Clarify víta prvé pozitívne dopady nového zákona o hazardných hrách, ktorý platí od 1. marca 2019 a prináša viacero účinných regulačných prvkov.


Podľa novej legislatívy, na ktorej Aliancia aktívne participovala, môže byť nová herňa umiestnená len vo vzdialenosti nad 200 metrov od akejkoľvek inej herne.

Zákon umožňuje obmedziť otváraciu dobu prevádzok v časovej opone a aj zatvorenie prevádzok počas sviatkov, resp. vo vybraných dňoch podľa VZN obecného zastupiteľstva. „Samozrejmosťou obmedzenia prístupu verejnosti a najmä mladistvých je pochôdzková vzdialenosť od škôl a nemocníc. Na hustotu a dostupnosť herní bude výrazne vplývať aj regulačný minimálny a maximálny strop hracích automatov,“ podotkol riaditeľ občianskeho združenia Rafael Rafaj.

Hlina vs. Kuffovci - nový názorový konflikt na slovenskej politickej scéne?
Hlina tvrdí, že by sa mali kresťanské hlasy trieštiť. Čítať ďalej
02 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Aliancia napriek regulačným pozitívam novej legislatívy, ktoré ocenilo aj ZMOS, nechápe aktivity najmä nových primátorov, ktorí sa zahľadeli do prohibície. „Mnohé mestá na čele s ich primátormi a poslancami, ako je tomu napríklad v Nitre, sa správajú populisticky napriek úspešnej stratégii rezortu financií, parlamentu a občianskych aktivistov, ktorých cieľom bolo sprísňovať kritériá a zužovať regulačné mantinely pre hazard, ktorému sa čoraz ťažšie na Slovensku dýcha. Títo regionálni politici sa akoby zasekli v dobe kamennej na úrovni 90. rokov 20. storočia a farizejsky stále zametajú špinu pod koberec VZN a tvária sa, že problémové hranie ich občanov sa odstránilo, čo, samozrejme, nie je pravda. Každý hráč, ktorého láka hranie, tak môže robiť prostredníctvom online hazardných hier pohodlne z domu – pokiaľ nie je v eliminačnom registri vylúčených osôb,“ upozorňuje riaditeľ Aliancie.

Zákazy kamenných prevádzok v jednom meste, pričom v susednom sa hrá, a najmä pri existencii duálnej realite digitálneho sveta a online hrania na internete sú scestné, pretože odvádzajú pozornosť od skutočného stavu a problémov s pretrvávajúcimi digitálnymi závislosťami.

Kiska "bojuje so zlom", no sám ho predstavuje. Usvedčujú ho Levočské strojárne, Istrobanka aj KTAG
Je už viac ako isté, že Andrej Kiska zanechá hlbokú stopu v pamäti ľudí. Doterajší slovenskí prezidenti boli šedé, nevýrazné osobnosti, pri ktorých bol postoj buď neutrálny až väčšinou kladný, alebo naopak. Pri Kiskovi sa však mienka veľkej časti... Čítať ďalej
30 | 04 | 2019 | Aneta Leitmanová


Aliancia by preto uvítala vecnú a odbornú diskusiu, mimo ideologické a populistické faktory s predstaviteľmi samosprávy a spoločný postup vo výchove a prevencii nielen pri patologickom hraní, ale aj pred novými a varovne narastajúcimi digitálnymi závislosťami. „Závislosť na videohrách Svetová zdravotnícka organizácia od júna 2018 zahrnula do Medzinárodnej klasifikácie chorôb. Doba kamenná aj v hraní hazardu pomaly končí, pričom najmä mladým generáciám sa otvára obrovský online digitálny priestor. Závislosti je predsa jedno, či sa zrodila v kamennej prevádzke alebo na internete, či pri stávkovaní alebo tipovaní. Stále ide o toho istého občana obce aj štátu, o ktorého duševné zdravie, sociálnu bezpečnosť, ale aj slobodu by nám malo ísť,“ dodáva Rafael Rafaj.