Ruské špionážne lietadlo sledovalo vojenské základne v USA.
28 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič






Modernizované ruské špionážne lietadlo Tu-214ON uskutočnilo prvý prieskumný let nad juhozápadom USA. Let sa zameral najmä na množstvo vojenských základní s jadrovými a chemickými zbraňami. Špionáž prebehla na základe Zmluvy o otvorenom nebi.

Let trval asi šesť hodín nad radom amerických obranných a skladovacích zariadení roztrúsených po území západného Texasu, Nového Mexika a Colorada. Lietadlo preletelo aj nad leteckou základňou Kirtland  , ktorá je domovským letiskom Air Force a funguje ako úložisko jadrových zbraní. V Colorade lietadlo preletelo cez Pueblo Chemical Depot , jedným z posledných dvoch miest v USA s chemickým vojenským vybavením. Uviedla to sledovacia letecká služba FlightRadar 24.

Ruská diplomatka odporučila Porošenkovi "podriadiť sa Putinovej vôli"
Maria Zakharova so značnou iróniou reagovala na ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorého vyviedol z miery Putinov nedávny dekrét o uľahčení vydávania ruských pasov občanom Luhanskej ľudovej republiky a Doneckej ľudovej... Čítať ďalej
27 | 04 | 2019 | Roman Suchý









Samotný let bol schválený aj USA na základe Zmluvy o otvorenom nebi, čo umožňuje jeho signatárom vykonávať krátke inšpekcie na ich území. Zmluva bola podpísaná v roku 1992, ale nadobudla platnosť až v roku 2002. Medzi jej 34 členmi sú aj USA a Rusko.

Ruské ministerstvo obrany sa k podrobnostiam misie nevyjadrilo. Sergej Ryzhkov, šéf ruského centra pre znižovanie jadrovej hrozby, oznámil , že Tu-214ON vzlietne z letiska Missouri medzi 22. aprílom a 27. aprílom. Podľa zmluvy musia byť lety monitorované aj prítomnosťou amerických špecialistov na palube lietadla.

Washington nakoniec povolil letovú trasu pre Tu-214ON potom, čo spočiatku odmietal certifikovať ruské „špionážne oko“. Odvolával sa pri tom na skutočnosť, že jeho digitálne sledovacie zariadenia boli pokročilejšie, ako pôvodne vyhlásila Moskva. Podľa amerických špecialistov by rusi eventuélne mohli manipulovať s digitálnymi údajmi.

Tu-214ON je aktualizovaná verzia sériovo vyrábaného Tu-214. Do jeho kokpitu sa však zmestia ešte ďalšie dve osoby. Jeho dolet sa zvýšil na 6 500 km (4 040 míľ). Prestavaná kabína pre cestujúcich umožnila výrobcovi inštalovať do lietadla najmodernejšiu elektroniku. Lietadlo sa môže pochváliť tromi radmi senzorov, ktoré zahŕňajú digitálny fotoaparát, infračervenú kameru a televíznu kameru s radarom syntetickej apertúry na boku.