Na Spiši sa nahromadil odpad dokonca aj v hrádzi. Situácia je vážna
27 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Na Spiši v obci Lomnička majú veľký problém s odpadom. Ten sa na pozemkoch v miestnom okolí kopil roky. Obyvatelia obce už mesiac upratujú odpad. Odpadky sa dokonca nahromadili aj v hrádzi na Lomnickom potoku, ktorá bola obydlím bobrov.


„Osobne sa teším, že kompetentné úrady začali konať. Pohlo sa viacero vecí a to prinútilo obyvateľov začať čistiť aspoň malú časť z toho neporiadku, ktorý je v okolitej prírode i v samotnej obci,“ povedal pre Nový čas riaditeľ Správ Pieninského národného parku Vladimír Kĺč.

Cieľom je, aby sa katastrofálny stav životného prostredia v okolí Lomničky podarilo aspoň sčasti zvrátiť. Stovka pracovníkov denne odpratáva neporiadok v okolí potoka.

Kĺč chce začať s veľkým upratovaním obce, no na druhej strane sa obáva, ako dlho to miestnym obyvateľom vydrží. Na problém s o odpadom upozorňoval roky a možno ani jedna celá skládka by nestačila na jeho uskladnenie. Verí, že obyvatelia prestanú odpad vyhadzovať do prírody a v budúcnosti už podobné negatívne vplyvy nebudú musieť riešiť.

„To sú tony odpadu, teraz sa zbierajú povrchové odpadky. Prírodná hmota sa v tej bobrej hrádzi usadila a vytvorila s odpadom taký sendvičový efekt, tie usadeniny môžu mať aj niekoľko metrov. Reálne do hĺbky sa to asi nikdy nepodarí vyčistiť, teraz sa to skôr týka toho optického a povrchového znečistenia,“ povedal.

Obyvatelia obce sa sťažujú na to, že odpadky nemajú kam hádzať. Starostka Mária Oračková chce zvýšiť počet kontajnerov v obci a verí, že ľudí bude pozitívne motivovať aj povinnosť zo zákona zálohovať PET fľaše.

„Teraz odpadky zbierame do vriec, uložíme to na kopu a čakáme, kým ich odvezú. Ďalší problém je, že naši ľudia vôbec neseparujú odpad. Už sa tomu venujeme od minulého roka, chceme sa zapojiť aj do tejto činnosti. Začali sme ľuďom do domácností rozdávať žlté a zelené vrecia na plast a sklo,“ vysvetľuje starostka.

Odpadové hospodárstvo v obci Lomnička funguje len na minimálnej úrovni. Ročná sadzba za odvoz odpadu je sedem eur na osobu, no podľa starostky je v obci veľa neplatičov.

Globálna zlatá horúčka: India opäť zvýšila svoje zásoby zlata. Nasleduje tým Rusko a Čínu.
Reserve Bank of India (Rezervná banka Indie - RBI) kúpi ďalších 1,5 milióna uncí zlata (46,7 ton zlata) do svojich neustále rastúcich rezerv. Tie dosiahli tento rok už rekordnú úroveň a zdá sa, že už aj táto krajina sa pripojila k celosvetovému... Čítať ďalej
27 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič


„Stav v Lomničke je momentálne absolútne neakceptovateľný, musí sa nájsť riešenie a za žiadnych okolnosti sa to nesmie už opakovať. Pracuje sa na zabezpečení pravidelného vývozu komunálneho odpadu na základe jej žiadostí už tento rok,“ skonštatoval Ján Kundľa, riaditeľ EKOS, spol. s r. o., Stará Ľubovňa.

Kundľa vraví, že si obec musí zabezpečiť čo najskôr efektívny triedený separovaný zber cez organizáciu zodpovednosti výrobcov. Upozornil, že poplatky za skládkovanie odpadu na Slovensku sú od 1. marca vyššie a budú aj naďalej stúpať. „Samospráva musí na tento legislatívny prvok účinne reagovať a zabezpečiť efektívnejšie nakladanie s komunálnym odpadom v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi,“ uzavrel.