Globálna zlatá horúčka: India opäť zvýšila svoje zásoby zlata. Nasleduje tým Rusko a Čínu.
27 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič

Reserve Bank of India (Rezervná banka Indie - RBI) kúpi ďalších 1,5 milióna uncí zlata (46,7 ton zlata) do svojich neustále rastúcich rezerv. Tie dosiahli tento rok už rekordnú úroveň a zdá sa, že už aj táto krajina sa pripojila k celosvetovému tlaku proti doláru.


Podľa údajov Medzinárodného menového fondu si India, ako desiaty najväčší držiteľ zlata, kúpil len v prvom štvrťroku celkom 8,2 ton tohto drahého kovu. Minulý rok RBI kúpila 42,3 ton zlata. India v súčasnosti vlastní 608,7 ton žltého kovu, čo predstavuje približne 7% devízových rezerv krajiny.

India týmto krokom jednoznačne nasleduje súčasný globálny trend najväčších ekonomík sveta. Podľa najnovšej správy Svetovej rady pre zlato (WGC), minulý rok centrálne banky na celom svete nakúpili až 651,5 ton zlata. Nevídaný medziročný nárast o 74% znamená zatiaľ najvyšší medziročný rekord.

Mnohé krajiny sveta sa v posledných rokoch zásobili výraznejším nákupom zlata v snahe diverzifikovať svoje devízové rezervy od amerického dolára. Ten sa stáva čoraz rizikovejším, najmä v dôsledku viacerých geopolitických konfliktov, obchodných vojen a sankcií, ktoré Washington uvaľuje na rôznych účastníkov globálnych trhov, často pod nepredvídateľnými zámienkami.

Čína, ako šiesty najväčší držiteľ zlata na svete, v marci tohto roku zvýšila svoje rezervy na celkových 1 900 ton (60,62 milióna uncí) z vlaňajších 60,26 milióna uncí. Vyplýva to z najnovších údajov Čínskej ľudovej banky.

Prednedávnom Ruská centrálna banka oznámila, že v marci dokúpila približne 18,7 ton zlata do svojich zásob, čím sa ruské zásoby zlata dostali na viac ako 2 170 ton (69,7 milióna uncí).

 

Rusi už majú vo svojich zlatých rezervách viac ako 90 miliárd USD. Sú najväčším nákupcom zlata na svete
Ruská centrálna banka kupuje aj naďalej zlato vo veľkých objemoch, pričom podľa najnovších údajov, pribudlo v marci len 18,7 ton tohtodrahého kovu. Rusko nakúpilo za 1Q tohto roku, teda v čase od januára do marca celkom 56 ton zlata. Čítať ďalej
24 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič


 


"Zdá sa, že existuje nejaká forma korelácie, nielen medzi RBI a inými centrálnymi bankami, ktoré majú takisto tendenciu zvyšovať zlaté rezervy v súčasnom neistom globálnom makroekonomickom prostredí," komentoval nákupy Indie Howie Lee, ekonóm v Singapurskej banke OCBC Bank.

„Nie je náhoda, že jedným z najväčších odberateľov zlata v posledných mesiacoch bola práve Čína, ktorá je uprostred obchodného napätia s USA a takto sa pravdepodobne snaží diverzifikovať svoje bilióny dolárových rezerv.“