Štefan Harabin ponuku kandidovať za NÁRODNÚ KOALÍCIU zatiaľ nedostal, synovca však podporuje
24 | 04 | 2019 I Aneta Leitmanová, Glob/TASR

Harabinov synovec sa snaží dostať do europarlamentu. Využíva k tomu svojho slávnejšieho strýka kontroverzného sudcu a neúspešného kandidáta na prezidenta. 


Určite si už mnohí z vás všimli nové billboardy pod ktorými je podpísaný Harabin, tento raz však ide o Slavomíra Harabína ktorý je známy hlavne svojou kritikou voči Európskej únii. Na okolnosti a podrobnosti upozornil portál Glob.

Harabin opäť kandiduje! To zrejme preletelo v hlavách mnohých ľudí, ktorí zbadali najnovšie bilbordy do eurovolieb. Meno na nich totiž sedí. Tentokrát však nejde o kontroverzného sudcu a neúspešného kandidáta na prezidenta, ale o jeho synovca. Ten kandiduje za Národnú koalíciu, ktorá verejnosti známeho Harabina podporovala počas kandidatúry do prezidentských volieb. 


Synovec známeho sudcu Slavomír je známym kritikom Európskej únie, kedysi bol riaditeľom Gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach. Odtiaľ odišiel nedobrovoľne a po mnohých sťažnostiach učiteľov. Dnes je jedným z lídrov Národnej koalície do eurovolieb.

Meno svojho známeho strýka sa kandidát zrejme rozhodol využiť po svojom. Niektorí kandidáti na svoju propagáciu nepoužili svoje celé mená. Napríklad práve Slavomír Harabin je na bilborde podpísaný len ako S. Harabin. To navodzuje dojem, že sa do europarlamentu chce dostať “na pleciach” svojho slávnejšieho strýka.

Národná koalícia však úmysel zavádzať voličov popiera. “Mená sme skracovali, aby to nebolo také dlhé,” objasnil pre Glob.sk hovorca strany Tomáš Szmrecsanyi. Ten tiež tvrdí, že ide iba o prvú časť kampane, a že v nasledujúcich bilbordoch sa budú zobrazovať aj celé tváre či postavy kandidátov. Pokiaľ ide o spomínaný bilbord, podľa hovorcu “aj kandidáti môžu takéto veci iniciovať.” Či to znamená, že si takúto formu spracovania vyžiadal priamo Harabin, nepotvrdil.

Samotný exkandidát na prezidentat tiež viac pre Glob neobjasnil. Zdá sa, že využitie jeho mena mu neprekáža.“Ja nie som člen Národnej koalície a ja sa nezaoberám ich bilbordami. Nezaujíma ma to,” povedal Š. Harabin.

Podľa Globu svojho synovca v kandidatúre podporuje, a aj keď nie je členom uvedenej strany, jeho myšlienky sa mu páčia. “Samozrejme, že je mi to sympatické a viem, že synovec je nositeľom mojich myšlienok, pokiaľ ide o fungovanie EÚ. Tá sa musí prinavrátiť k svojim pôvodným cieľom, ktorými sú hospodárska spolupráca a ochrana Schengenských hraníc. A samozrejme začať diskusiu čo sa týka toho, aby výlučná kompetencia EÚ bola buď zvážená alebo odstránená, treba tiež vymeniť skorumpovaných úradníkov EÚ,” tvrdí Štefan Harabin. “Pokiaľ sa nezmení diktatúra príkazu a zákazu, tak sa EÚ rozpadne sama, príkladom je brexit,” dodal sudca.

Komentár Petra Sokola: Kiskov ples núl a polčas rozpadu poslaneckého klubu OĽaNO
23 | 04 | 2019 | Peter Sokol


Zároveň však opäť zdôraznil, že on členom strany nie je, nechce byť a ani žiadnu stranu nezakladá. Národná koalícia mu ponúkala, aby za nich kandidoval do prezidentských volieb. Tvrdí však, že to odmietol, tak ako odmietol aj iných, napríklad ĽS NS. Vstup do strany Hlas ľudu mu zasa núkal Peter Marček, odídený poslanec od Borisa Kollára. Ani to vraj Harabin vôbec nezvažuje.

Na sudcu a  prezidentského kandidáta Štefana Harabina reagoval aj I. podredseda NÁRODNEJ KOALÍĆIE  Peter Sokol, ktorý priateľsky korigoval niektoré jeho výroky.

"Štefana Harabina sme podporovali na prezidenta ako nezávisleho pronárodného kandidáta, ktorý bol zároveň občianskym kandidátom. Prihlásili sme k jeho podpore dobrovoľne, pretože ako jediný z kandidátov mal s nami najväčšiu programovú zhodu. Tá je pre nás vyjadrená národným, kresťanským a sociálnym pilierom", tvrdí Sokol v reakcii na výroky sudcu Štefana Harabina.

"Rovnako sme pomohli infraštruktúrou, obsadeným okrskových komisií a zbieraním podpisov pod kandidačnú petíciu",pokračuje Peter Sokol z NÁRODNEJ KOALÍCIE a dodáva, že "ponuku byť volebným lídrom kandidátky, či nebodaj členom strany Štefan Harabin zatiaľ nedostal. "