Rusi už majú vo svojich zlatých rezervách viac ako 90 miliárd USD. Sú najväčším nákupcom zlata na svete
24 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič

Ruská centrálna banka kupuje aj naďalej zlato vo veľkých objemoch, pričom podľa najnovších údajov, pribudlo v marci len 18,7 ton tohtodrahého kovu. Rusko nakúpilo za 1Q tohto roku, teda v čase od januára do marca celkom 56 ton zlata.


Ruské odhadované zlaté zásoby momentálne predstavujú viac ako 2 170 ton (69 700 000 uncí), čo predstavuje takmer 18% celkových devízových rezerv v krajine (takmer 90 mld. USD). Vyplýva to z verejnených údajov Ruských federálnych rezerv.

Rusko sa netají, že tieto kroky sú plánom k osamostatneniu sa od amerického dolára s cieľom diverzifikovať rôzne geopolitické riziká svojich devízových rezerv. Súčasťou tejto politiky je aj výrazne zníženie podielu greenbackov, ako sa často nazýva americký papierový dolár, vo svojich devízových podieloch.

V priebehu posledných piatich rokov Rusko kupovalo tento drahý kov v približnom objeme 200 ton ročne, pričom plánuje aj v blízkej budúcnosti tieto objemy udržať. Rusko je v súčasnosti piatym najväčším držiteľom zlata na svete a predpokladá sa, že už tento rok predbehne v objeme zlatých rezerv Francúzsko a Taliansko, ktoré sú na štvrtom a treťom mieste s minimálnym rozdielom, a dotiahne sa tak na druhé Nemecko s objemom viac ako 3,5 tis. ton zlata. USA sú v tejto komodite na prvom mieste s niekoľko násobným predstihom v objeme viac ako 8 tis. ton zlata. Do roku 2010 takmer všetky centrálne banky zlato odpredávali. Od roku 2010 centrálne banky zlato opäť nakupujú vo veľkom a Rusko v tomto nákupe zatiaľ vedie. Najviac zlata v posledných rokoch odpredala Venezuela.

Rusko zároveň výrazne znížilo držbu amerických cenných papierov. Minulý rok centrálna banka v apríli a máji zlikvidovala americké štátne dlhopisy vo výške 81 miliárd USD. Toto číslo sa blíži súčasnej hodnote všetkých ruských zlatých rezerv. Podiel amerických dolárov na devízových rezervách Ruska klesol v roku 2018 zo 46% na 22%, podľa údajov zostavených Bank of America Merrill Lynch.

Zdroj