MIMORIADNA SPRÁVA: Srí Lanka vyhlásila zákaz vychádzania na celom ostrove
21 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič
Srí Lanka po ôsmich výbuchoch, pri ktorých zahynulo okolo 160 ľudí počas Veľkonočnej nedele a zranených bolo až 400 civilistov, vyhlásila nočný zákaz vychádzania. Minister obrany Ruwan Wijewardene vo vyhlásení.


pre médiá vyhlásil, že zákaz vychádzania ostáva v platnosti až, „kým sa situácia neupokojí“. Povedal, že vinníci útokov na srílanské hotely a kostoly „boli identifikovaní“ a v súčasnosti prebieha ich zátýkanie. Viníkov však nateraz odmietol špecifikovať.

Ministerstvo zahraničia eviduje na Srí Lanke 45 občanov Slovenska. O obetiach nemá informácie
21 | 04 | 2019 | Peter Králik


Dočasne bolo zakázané aj používanie sociálnych médií ako súčasť zákazu vychádzania, povedal Harsha de Silva, minister hospodárskych reforiem a verejnej správy. Miestni obyvatelia sú povinní zostať v interiéri 12 hodín - od 18:00 do 6:00.

Pri šiestich prvotných výbuchoch, ktoré otrasili tromi kostolmi a tromi hotelmi, bolo zabitých údajne 156 ľudí a ďalších 400 bolo zranených. Výbuchy zasiahli Srí Lanku na jeden z najväčších kresťanských sviatkov, vzkriesenia Ježiaša Krista, počas Veľkonočnej nedele.

Väčšina cieľov sa nachádzala v blízkosti Kolomba, najväčšieho mesta Srí Lanky. Krátko nato boli hlásené ďalšie dve explózie, z ktorých jedna zabila ďalších dvoch ľudí. K zodpovednosti za zjavne koordinované atentáty sa zatiaľ nepríhlasila žiadna teroristická skupina.