Nord Stream 2 bude meškať. Môžu za to USA?
20 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Západné štáty oficiálne vyjadrili svoj odpor k projektu tým, že sa boja o záujmy Ukrajiny. Dôvodom môže byť to, že Spojené štáty mienia dodávať svoj kvapalný plyn do Európy, píše francúzsky denník Le Monde.


Plynovod Nord Stream 2, ktorý sa stal zdrojom konfliktov medzi Európou, Ruskom a Amerikou, opäť narazil na novú prekážku, napísal denník Le Monde. V ceste tomuto potrubiu leží malý dánsky ostrov, ktorý môže zmeniť situáciu. Oneskorenie tohto projektu môže viesť k oneskoreniu dodávok plynu pre Európsku úniu.

Dánsko, ktorého teritoriválnymi vodami potrubie prechádza, zatiaľ neudelilo povolenie k výstavbe. Tamojšie úrady opätovne vyzvali organizátorov tohto projektu, aby trasu prehodnotili. Argumentovali tým, že hľadajú najlepšie riešenie tohto problému. Vedenie Konzorcia však túto požiadavku nazýva „zámerným pokusom o oneskorenie realizácie projektu“. Každý oneskorený deň stojí európske domácnosti 20 miliónov eur a taktiež spôsobuje oslabenie priemyselnej výroby.

Koncom roku 2018 bol v Dánsku schválený zákon, ktorý umožňuje ministrovi zahraničných vecí zamietnuť akúkoľvek výstavbu, ktorá by mohla ovplyvniť záujem krajiny v záležitostiach bezpečnosti a diplomacie. Odvtedy Nord Stream 2 neobdržal súhlas Dánskej vlády, tá však tvrdí, že súhlas nepotrebujú.

Pentagon chce vo Venezuele manévrami odstaviť Rusko, Čínu a Kubu
Americké ministerstvo obrany skúma možnosti pre riešenie venezuelskej krízy. Podľa televízie CNN by mali predstavovať výzvu pre Kubu, Čínu a taktiež Rusko. Čítať ďalej
20 | 04 | 2019 | Roman Suchý


Dánsky premiér kedysi priznal, že projekt nemôže zastaviť, ale dokáže ho spomaliť. Pobaltské štáty aj Európska komisia hovoria o zárukách pre Ukrajinu. Únia prijala prísnejšie smernice týkajúce sa potrubia, no nezakazujú jeho výstavbu.

Nord Stream 2 má však ďalšieho nepriateľa - Spojené Štáty americké. Americký prezident Donald Trump obvinil Merkelovú zo závislosti Nemecka na ruskom plyne. Oficiálne Washington hovorí, že stoja za záujmami Ukrajiny a bojuje proti ruskému vplyvu. „Ale Američania nezakryjú, že majú inú motiváciu - očakávajú, že budú vyvážať kvapalný plyn do Európy a súťažiť s Moskvou," píše francúzsky denník.

Pozastavenie projektu môže ovplyvniť aj samotnú Európu, v ktorej sa každoročne spotrebuje stále viacej plynu. Gazprom naďalej počíta s projektom Nord Stream 2. Ak nebude pripravený, ako plánuje Rusko dodávať plyn do Európskej Únie? Pýta sa autor článku. Oneskorenie projektu Nord Stream 2 však môže prinútiť Rusko a Ukrajinu aby zasadli u rokovacieho stolu, tak ako si to predstavuje Európska komisia, dodal Le Monde.

zdroj
.