Pentagon chce vo Venezuele manévrami odstaviť Rusko, Čínu a Kubu
20 | 04 | 2019 I Roman Suchý

Americké ministerstvo obrany skúma možnosti pre riešenie venezuelskej krízy. Podľa televízie CNN by mali predstavovať výzvu pre Kubu, Čínu a taktiež Rusko.


Nehovorí však o priamych bojových akciách, ale o "zadržiavaní" týchto troch krajín vykonávaním cvičení armády Spojených štátov na pobreží Venezuely. Ďalšou stratégiou je vojenská spolupráca so susednými krajinami.

S návrhom riešenia, ktorý bol predstavený Johnom Boltonom, mohol Pentagon začať rozvíjať svoje možnosti ohľadom Venezuely. Bolton je je poradcom Bieleho domu pre národnú bezpečnosť. Cieľom tejto iniciatívy je "obmedziť" vplyv Ruska, Kuby a Číny. Spojené štáty sa chcú zdržať akýchkoľvek priamych nepriateľských akcií, citovala CNN zdroj z prostredia ministerstva obrany.

Úradník, ktorý s televíziou komunikoval, zdôraznil, že počiatočné plánovanie budúcich operácií bolo zverené spoločnému výboru Pentagonu. Južné veliteľstvo ozbrojených síl Spojených štátov sa taktiež podieľa na práci a stratégii.

VŠIMLI SME SI: Nicholsonová bude kandidovať do NR SR aj v roku 2020. Pritom kandiduje do europarlamentu
Podpredsedníčka Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Lucia Ďuriš Nicholsonová je pripravená kandidovať v najbližších parlamentných voľbách. Urobí tak aj v prípade, ak bude europoslankyňou. Čítať ďalej
20 | 04 | 2019 | Roman Suchý


Minister zahraničných vecí Spojených štátov Mike Pompeo nedávno vyhlásil, že Washington "nevylučuje žiadne možnosti riešenia" venezuelskej krízy. Niekoľko zástupcov Pentagonu pre CNN prezradilo, že nie sú ochotní použiť armádu k zvrhnutiu "režimu" Nicolasa Madura.

Donald Trump vyzval venezuelského prezidenta k odstúpeniu a požaduje, aby boli "Rusi z Venezuely odstránení". Neexistuje však žiaden náznak toho, že by americký prezident chcel vyslať vojakov na rozsiahlu operáciu, tvrdí televízia.

Namiesto toho americké úrady ponúkajú iný variant, tzv. "zadržiavanie", ktoré zahŕňa vykonávanie amerických námorných cvičení blízko Venezuely a vojenskej spolupráce so susednými krajinami. Cieľom je spochybniť názory Ruska, Kuby a Číny, že môžu mať voľný prístup do regiónu.

Spojené štáty vo februári podporili Madurovho oponenta, predsedu Národného zhromaždenia Juana Guaidó. Ten sa pred pár mesiacmi vyhlásil za prezidenta, situácia sa aj naďalej stupňuje. Americké úrady opakovane vyzývali venezuelskú armádu k opusteniu súčasného prezidenta, ktorý z problémov svojej krajiny obviňuje práve Washington.

zdroj