Arktické fórum: Rusko sa spojilo so všetkými krajinami proti USA
15 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič


V Petrohrade sa tento týždeň konalo dvojdňové medzinárodné Arktické fórum, na ktorom sa stretlo okolo 350 účastníkov z celého sveta.

Arktické fórum zdôraznilo nutnosť spolupráce medzi všetkými zúčastnenými krajinami aj napriek rôznym politickým rozdielom. Rozvoj a zachovanie Arktídy je podľa ich záverov “spoločným cieľom”.




"Arktída je miesto, kde sa skutočne zhodneme, lebo máme všetci spoločné záujmy." povedal Lars Kullerud z Arktickej univerzity. "Toto je oblasť, kde všetci získavajú."

Zámer Ruska ratifikovať Parížsku dohodu znamená, že „Rusko sa spojí so zvyškom krajín celého sveta proti USA,“ povedal Kullerud. „Medzi arktickými krajinami nie je konflikt medzi Ruskom a inými krajinami, ale medzi všetkými krajinami a Spojenými štátmi,“ zdôraznil Kullerud.

Jeho slová zopakoval Tero Vauraste, CEO spoločnosti Arctia, ktorá považuje globálnu zmenu klímy za „hlavný dôvod dobrej spolupráce“ v Arktíde. Povedal, že „faktom je, že v Arktíde nie je veľa naliehavých medzinárodných otázok, ale toto je otázka klímy, ktorá je spoločná pre všetkých.“

V auguste 2017 oznámila administratíva Donalda Trumpa svoje odstúpenie od Parížskej dohody v súlade s politikou „America First“, pričom otvorene povedal, že toto odstúpenie pomôže najmä americkým podnikom.

Fotograf a zakladateľ nadácie Seal Legacy Foundation Paul Nicklen pripomenul, že práve americké mesto Miami investuje do výstavby pobrežnej hrádze až 14 miliárd USD, aby sa vyrovnalo s rastúcou hladinou mora, ale USA aj napriek tomu popierajú klimatické zmeny. "Je fascinujúce, že práve Amerika to popiera," povedal Nicklen. “Vážne sa obávam, že tento problém bude USA ignorovať až do chvíle, kým nebude úplne neskoro."