Prezident odobril novelu,ktorá rieši neoprávnené používanie vojenských uniforiem
10 | 04 | 2019 I TASR

Za neoprávnené používanie vojenských uniforiem a označenia Ozbrojených síl SR budú od mája hroziť sankcie až do výšky 500 eur. Počíta s tým novela zákona o ozbrojených silách, ktorú v stredu podpísal prezident. Opatrením ministerstvo obrany reaguje na problém s extrémistickými polovojenskými organizáciami.


Zákaz sa má vzťahovať aj na použitie iných odevov označených štátnym znakom a zameniteľných s vojenskou rovnošatou. Nezákonné má byť aj zneužitie označenia OS SR v písomnom styku, názvoch domén webových stránok či na motorových vozidlách. Trestať sa má tiež použitie osobnej identifikačnej karty inou osobou ako vojakom.

V Budapešti bol zákrok pyrotechnikov úspešný, odpálili najväčšiu rozbušku zo šiestich bômb
Evakuovaní ľudia sa v stredu krátko popoludní mohli v budapeštianskom obvode vrátiť do svojich domovov a na svoje pracoviská po tom, čo pyrotechnici maďarskej armády úspešne odpálili na mieste nálezu vymontovanú rozbušku najväčšej zo šiestich... Čítať ďalej
10 | 04 | 2019 | TASR


"Vojenské uniformy sú určené výhradne pre príslušníkov OS SR, absolventov dobrovoľnej vojenskej prípravy, aktívnych záloh a pre vojakov mimoriadnej služby počas jej výkonu, pretože ide o bezpečnostné zložky štátu, a teda ich nemôže nosiť ktokoľvek," zdôrazňuje minister obrany Peter Gajdoš.

Právna norma sa má vzťahovať na aktuálne zavedené rovnošaty. Opatrenie sa teda nemá dotknúť rybárov či poľovníkov, ktorí používajú odevy s neaktuálnym vzorom. Výnimku majú mať aj poberatelia výsluhového alebo invalidného výsluhového dôchodku, účastníci boja proti fašizmu a rehabilitovaní vojaci.