Euro po rozhodnutí ECB oslabilo
07 | 03 | 2019 I TASR
Spoločná európska mena výrazne oslabila. Poklesom zareagovala na rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá oznámila, že úrokové sadzby ponechá na rekordne nízkej úrovni dlhšie, a ohlásila nové dlhodobé lacné úvery pre banky. ECB tiež výrazne zhoršila prognózu rastu ekonomiky eurozóny.

Kurz eura padol o 0,4 % na 1,126 USD/EUR a dostal sa na trojtýždňové minimum. Naopak, akcie bánk zmazali svoje straty.

ECB aktuálne počíta v tomto roku s nárastom ekonomiky v eurozóne len o 1,1 %. Ešte v decembri očakávala zvýšenie hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,7 %. Prognózu na rok 2020 znížila na 1,6 % z 1,7 %. ECB tiež skresala inflačné predpovede. Tento rok by spotrebiteľské ceny v eurozóne mali stúpnuť o 1,2 %.

"Zdá sa, že pretrvávajúce neistoty súvisiace s geopolitickými faktormi, riziko protekcionizmu a zraniteľnosť rozvíjajúcich sa trhov zanechávajú svoje stopy na ekonomickom sentimente," uviedol šéf ECB Mario Draghi na tlačovej konferencii po skončení sa zasadnutia Rady guvernérov.

Rada guvernérov na svojom štvrtkovom zasadnutí v súlade s očakávaniami nezmenila úrokové sadzby, kľúčový úrok zostal na rekordnom minime 0 %, sadzba pre jednodňové refinančné operácie zostala na 0,25 % a depozitná sadzba na -0,40 %.

ECB však zmenila rétoriku, keď vo svojom vyhlásení uviedla, že sadzby zostanú nezmenené prinajmenšom do konca tohto roka. ECB tiež ohlásila nový program lacných dlhodobých úverov pre komerčné banky.