Špinavé tajomstvo volebného autobusu sa nekoná
04 | 03 | 2019 I Jana Teleki
Keď preferencie favoritky ani po odstúpení najsilnejšieho kandidáta nestačia na víťazstvo a ostatní sa nechystajú z boja odstúpiť treba konať

Radovan Bránik a jeho tím pred niekoľkými dňami sa opäť raz pokúsil zaujať verejnosť, respektíve vyradiť z predvolebnej kampane kandidáta na prezidenta JUDr. Harabina šokujúcim odhalením o tom, že používa na svoju kampaň autobus, ktorý nie je spôsobilý na prevádzku po pozemných komunikáciách a rozprávkou o sfalšovaných údajoch v dokladoch. Pred niekoľkými dňami dokonca bohorovne,hrdo oznámil, že autobus zabezpečujúci kampaň JUDr. Harabinovi ukončí „svoj osud“ o niekoľko hodín ...

Radovan Bránik sa vo veľkom štýle rozhodol zmariť predvolebnú kampaň Štefana Harabína niekoľko týždňov pred voľbami zverejnením hory nezmyslov a podaním trestného oznámenia na základe, ktorého mal byť spomínaný autobus zaistený políciou a zaslaný na expertízu. Táto okolnosť mala významným spôsobom ovplyvniť posledné dni prezidentskej kampane Harabina, ktorý autobusom nahradil bilbordy.

Harabiňák

Slovné spojenie v Bránikovom texte, či zdôraznenie, že vlastníkom je bývalý policajt JUDr. Škultéty vyvoláva skôr úsmev, nakoľko bol zo ZNB prepustený neslávne známym neskorším šéfom SIS Sviechotom v roku 1990 a v čase prestavby bol 21-ty prvý rok civil. Podobne aj upozornenie na jeho aktivity v medzinárodnej charitatívnej organizácii Lions club , nakoľko sa jedná o charitatívne aktivity realizované bez podpory inštitúcií a grantov, na ktorú poskytujú financie členovia z prostriedkov, nadobudnutých výhradne vlastnou prácou.

Autobus, zabezpečujúci kampaň prezidentskému kandidátovi JUDr. Štefanovi Harabinovi patrí skutočne firme  SOVELO s.r.o, ktorej majiteľom je JUDr. Jozef Škultéty. Obidva autobusy spomínané v Bránikovom texte zverejnenom na jeho fb, firma nadobudla riadne kúpou. V roku 2011 dala firma autobusy súbežne, mimochodom legálne na generálnu opravu a  prestavbu na karavan, za ktorú uhradila cca 43. 000 eur. Druhý autobus „ vrak“ má JUDr. Škultéty na náhradné diely nakoľko týchto autobusov už nie je veľa na Slovensku.

Tvrdenie pána Radovana Bránika sa nezakladá na pravde. Autobus, má všetky potrebné doklady a spĺňa všetky kritériá potrebné na prevádzku po pozemných komunikáciách.



Autobus bol v minulosti používaný v kampani Viliama Vetešku a Pavla Ruska.



Popis fotografie: Radovan Bránik: „Ako vždy, aj tentoraz zaujme najmä text písaný veľkými písmenami: čím sú písmená menšie, tým ľahšie uniknú pozornosti. V prípade tohto autobusu sú pritom najzaujímavejšie tie úplne najmenšie nachádzajúce sa na tabuľkách s výrobným číslom.“

Skutočne, čím sú písmená na údajnom dôkaze menšie a čitateľnejšie a fotografia staršia, tým je ťažšie vyvodzovať záver aj čitateľovi.

Majiteľ autobusu sa k spomínanej fotografii nevedel vyjadriť, starý autobus tieto štítky nemá, je to autobus do šrotu používaný na náhradné diely. Podľa neho sa jedná o starú fotografiu, prípadne fotomontáž.

Oveľa viac však zaujme Bránikov výrok v súvislosti s vyradením autobusu z prevádzky a zaistením vozidla políciou publikovaným 1.3.2019.

... „ dnes sa nachádza v stave klinickej smrti a ako taký je už len vhodným darcom výrobného čísla a značiek pre vrak iba o niekoľko rokov mladší a ktorý svoj smutný osud ukončí práve dnes, už o niekoľko hodín, po cielenej kontrole polície a odobratí tabuliek s evidenčným číslom. “

Na základe podnetu Radovana Bránika , počas mítingu v Nemšovej dvakrát polícia 2.3.2019 dvakrát polícia autobus preverila, skontrolovala pravosť ŠPZ a vin čísla na autobuse ako aj doklady STK a EK , ktoré sú v poriadku.

Hoci sa nedošlo k odobratiu štátnych poznávacích značiek podľa predpovede, pán Bránik nezabudol zavesiť na svoj fb – profil fotografiu z policajnej kontroly s poznámkou:

Polícia už na môj podnet začala prejavovať záujem o tento zábavný bus; pomaly, sťažka, ale isto sa blíži pointa...



... Táto kampaň bude všetko iné, len nie nudná...“.

Pán Bránik sa iste nemýli, bude veľmi špinavá. Takmer bravúrne sa mu podarilo spojiť plytké s užitočným.

Každému už pred kampaňou bolo jasné, že všetky sporné otázky Harabin odpovedal na svojom fb profile a v rozhovoroch. Nie je ho možné napadnúť ani za predraženie kampane.

V priebehu minulého týždňa nás média bavili prieskumami volebného potenciálu kandidátov bezprostredne po odchode z kampane. K prieskumom, ktoré po odstúpení Roberta Mistríka, favorizovali Čaputovú na favorita volieb a predpovedali jej víťazstvo v prvom kole boli do takej miery nedôveryhodné že boli postupne verejne spochybnené predstaviteľmi jednotlivých agentúr.

PS: Radovanovi Bránikovi som veľmi fandila, „po odchode zo Slovenska“. Prvý krát som spozornela, keď zverejnil svoj účet na fb profile, ale to je už iná téma ...