Litva: Prezidentka zbavila imunity ôsmich sudcov, sú podozriví z korupcie
20 | 02 | 2019 I tasr

Litovská prezidentka Dalia Grybauskaité zbavila imunity ôsmich sudcov podozrivých z korupcie. Informovala o tom v stredu agentúra Interfax. 


Podľa vyhlásenia prezidentskej kancelárie prokuratúra vyšetruje podozrenie, že v systéme sudcov a právnikov existovala korupčná sieť. Sudcovia zbavení imunity sú podozriví z prijímania úplatkov, obchodovania s vplyvom a zneužívania úradu. V súvislosti s ich možnou trestnou činnosťou sa už začalo niekoľko predbežných konaní.

Podľa litovskej ústavy povolenie na trestné stíhanie, zadržanie alebo obmedzenie slobody sudcov udeľuje parlament. V prípade, keď parlament nezasadá, robí tak hlava štátu.

Grybauskaité vo svojom vyhlásení uviedla, že korupčná sieť bola odhalená na súdoch i v advokácii. Zdôraznila, že boj proti korupcii "bol zásadnou prioritou" oboch jej prezidentských funkčných období. Vyhlásila, že hoci "sú súdy (v Litve) výrazne modernizované, dôveryhodnosť justície ešte stále poškodzujú pozostatky dlhodobých návykov". Vyjadrila však súčasne nádej, že orgány činné v trestnom konaní budú mať "dostatok odvahy samostatne a zodpovedne, bez akýchkoľvek výhrad, bojovať proti najvážnejším formám korupcie".