V procese s Pavlom Ruskom vypovedá aj bývalý bos sýkorovcov Borbély
10 | 06 | 2021 I tasr

Bývalý bos bratislavskej skupiny sýkorovcov František Borbély na priamo nikdy nič nepočul o príprave vraždy Sylvie Klaus-Volzovej. Vypovedal tak vo štvrtok Borbély, ktorý je podmienečne prepustený na slobodu, pred Okresným súdom Bratislava II, kde prebieha proces s exriaditeľom TV Markíza Pavlom R. a spol.


Podľa jeho výpovede ho v roku 1998 oslovil ďalší bývalý bos skupiny, neskoršie zavraždený Peter Čongrády alias Čongi s požiadavkou chrániť Klaus-Volzovú. "Čongi bol v televízii dosť zaangažovaný. Riešil som ochranu aj iných osôb. S obžalovaným Pavlom R. som nikdy nebol v kontakte. Stretol som sa s ním, keď sme strážili TV Markízu pre Gamatex," vypovedal Borbély. "Čongrády mi hovoril, že za ochranu TV Markíza dostanem tri milióny slovenských korún. Nedostal som však nikdy nič," prezradil sýkorovec.

Spoluobžalovaného v kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej, banskobystrického bosa Mikuláša Černáka, svedok Borbély pozná. "V tom období, kto by ho nepoznal," spýtal sa svedok. Rovnako pozná ďalšieho obžalovaného v kauze bosa Róberta Lališa alias Kýbla. "Poznal som ho, bol som členom tejto skupiny. Poznal som všetkých členov Juraja Bilika, Petra Havašiho, Martina Biháriho a ďalších," uviedol.

Nevie nič o konkrétnom stretnutí skupiny sýkorovcov s černákovcami týkajúcom sa Klaus-Volzovej. "Ja som sa na týchto stretnutiach nezúčastňoval. Viem, že jej ochrana sa stupňovala, museli sme ju chrániť 24 hodín denne," dodal. "Myslím si, že Pavol R. mal ochranku skôr ako Klaus-Volzová. Nebol som však špehom Pavla R. Špehovanie rozdeľoval Kýbel," povedal Borbély. O sledovaní Pavla R. nemá žiadne informácie.

Pred Borbélym vypovedala herečka Zita Furková, spoluzakladateľka televízie. Tá sa skôr venovala vo svojej výpovedi zrodu televízie. Nemala vedomosti o tom, že by si Pavol R. objednal vraždu svojej exspoločníčky. Furková povedala, že v televízii boli spory medzi emanželkou Pavla R. a Klaus-Volzovou. Takéto informácie však mala len z druhej ruky.

Z prípravy vraždy Klaus-Volzovej je obžalovaný Pavol R., Černák, jeho exspoločník Miloš Kaštan a Kýbel. Vo veci sa koná približne po polroku. Vo štvrtok by malo vypovedať približne desať svedkov. Medzi nimi aj ďalší bývalí vysokopostavení členovia skupiny sýkorovcov a iní svedkovia.

Objednal si Pavol Rusko vraždu Sylvie Kalus-Volzovej? Na odpoveď si ešte počkáme, súd odročili
07 | 04 | 2021 | editor01hd