Ľahšie sa manipuluje s mocou v krajinách, kde je štátnou ideológiou rusofóbia
29 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Vyvolajme vlnu rusofóbnej hystérie a zabijeme niekoľko múch jednou ranou. Proti nepriateľovi získame spojencov. Z pozície sily a vplyvu ich ovládneme. Následne môžeme ovplyvňovať politický i ekonomický systém krajiny. Až do takej miery, že z bývalého spojenca si spravíme vazalskú kolóniu.


Nereálne? Práve sa to deje. Aj s nami.


V krajinách, kde vládne rusofóbia, pri správnej miere "nezáujmu" USA, môže dôjsť k zmenám. Ešte pred začiatkom krízy v roku 2021 došlo k jasnému rozdeleniu medzi európskymi krajinami na tie, ktoré sa obávajú vojenskej hrozby z Ruska, a krajiny, ktoré takúto hrozbu nevidia, píše sa na poľskom webe Obserwator polityczna, ktorého text prevzal portál prnizpravy.cz.

Mediokracia, financovaná rusofóbia, spojená s najhlbším úpadkom politiky, likviduje demokraciu
Médiá hlavného prúdu vrátane médií verejnej služby venovali tento rok výročiu oslobodenia Československa ešte menej pozornosti než v predchádzajúcich rokoch. Jednou z príčin nezáujmu je angažovanie sa médií v sledovaní ničím nedoloženej ruskej... Čítať ďalej
11 | 05 | 2021

Prví na rane

Najľahšie politicky manipulovateľné sú krajiny v bezprostrednej blízkosti Ruska. Sú skôr neschopné samostatne budovať svoj vojenský potenciál, ale tiež im chýbajú dostatočné finančné zdroje na nákup moderných zbraní v zahraničí. Krajiny západnej Európy sa s Ruskom často hádajú, ale necítia sa ním vojensky ohrozené. Aj preto sa zdráhajú utrácať peniaze za zbrojenie.
Ideologická anexia chudobnej časti Európy

V súčasnosti sú takmer všetky európske štáty spoľahlivými spojencami Spojených štátov. A bývalé socialistické štáty  sú "vernejšími" spojencami USA. Nedávna kríza ukázala, že menej "verné" národy už nechcú "kopať do koňa". Postsocialistické, naopak, "lojálne" národy chcú, aby Spojené štáty vykonávali "kopanie do koňa" v ich mene.
Starého lišiaka rožkom neopiješ

Moskva je príliš skúseným hráčom na globálnej geopolitickej scéne. Nemôže nevidieť skutočnosť. A tou je  nepriateľské správanie bývalých socialistických štátov k Rusku. Je výsledkom silných spojenectiev vládnych tímov s vládou vo Washingtone. Ako poľská spoločnosť, tak spoločnosti iných bývalých socialistických krajín nie sú monolitné z hľadiska politických názorov. V krajinách, kde je rusofóbia takzvaným dobrým tónom a je podporovaná elitou, môže dôjsť k ľahko k vážnym, až dejinným zmenám.
Pokrokoví politici vidia budúcnosť, hlupáci žijú prítomnosťou

Bez ohľadu na zlý stav ruskej ekonomiky je a bude Rusko významným dodávateľom surovín. Pre progresívnu elitu západnej Európy je už teraz zrejmé, že každý nový deň nás všetkých približuje k chvíli, keď našej planéte dôjdu suroviny. A to sú plyn, ropa, urán alebo uhlie. Potom sa ukáže, že nebude tak dôležité, odkiaľ suroviny pochádzajú, ale či budú dostupné na "voľnom" trhu za prijateľné ceny. Preto namiesto do rinčania silou treba už teraz radšej investovať do veterných mlynov a panelov.

(Medzititulky red. HD.)

Ako vyvolala rusofóbia prvú svetovú vojnu (Jozef Banáš)
Reportáž Jozefa Banáša, ktorú uverejnil na svojej webovej stránke Jozef Banáš ešte 10. júla 2019 Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | Prevzatý článok