Dosť bolo rozhodovania pandemickej komisie! Je netransparentné a nelogické, tvrdia zamestnávatelia
04 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov tvrdo kritizujú pandemickú komisiu. Žiadajú vládu, aby ju zrušila. Pandemická komisia je podľa zamestnávateľov stelesnením neefektívneho manažovania krízy a má na svedomí viaceré vážne zlyhania.


Emília Farkašová zo zemestnávateľskej únie informovala, že zamestnávatelia žiadajú vládu, aby zmenila systém riadenia protipandemických opatrení. Podľa firiem by hlavným poradným orgánom mal byť rekonštruovaný Ústredný krízový štáb, uvádza portál HN.

Vláda v uplynulých dňoch opätovne predĺžila núdzový stav na odporúčanie pandemickej komisie. Nedostatočné odôvodnenie tohto odporúčania iba veľmi všeobecným odkazom na možné problémy zdravotníctva však podľa Farkašovej považujú zamestnávatelia za neprijateľné.

Remišová oznamuje, že celoplošné testovanie končí, Bošňák jej to v komente vytmavil
Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová na sociálnej sieti s veľkou radosťou oznámila, že sa celoplošné testovanie konečne končí. No posťažovala sa, že jej strana ho chcela zatrhnúť už v polovici januára.... Čítať ďalej
03 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Núdzový stav je v čase mieru najvážnejší možný zásah do základných práv a slobôd garantovaných Ústavou. Nemá a nesmie sa preto vyhlásiť "len tak pre istotu".

Zamestnávatelia pripomínajú, že núdzový stav je na Slovensku vyhlásený nepretržite už od 1. októbra 2020.
Transparentnosť je neznámy pojem

Pandemická komisia, ktorá pozostáva z nevolených zástupcov podľa Farkašovej nesmie rozhodovať o spôsobe života občanov v krajine. No ak už aj rozhoduje, opatrenia, ktoré prijíma musia byť transparentné.

Mala by v každom jednotlivom prípade zverejniť všetky dáta, na základe ktorých rozhodovala, aj s odôvodnením. No komisia miesto toho produkuje rozhodnutia, ktoré možno označiť za prinajmenšom zvláštne.

Kamenický: Vláda sa bojí svojich občanov - snaží sa do zákonov vpašovať diktátorský zákaz zhromažďovania
Rýchlo pán bývalý premiér a riaditeľ Slovenska zabudol, kto a čo ho priviedlo k moci. Boli to protestné verejné zhromaždenia, na ktorých zohrával hlavnú hereckú úlohu. Vediac, akú majú silu, sa teraz on a jeho nohsledi snažia akokoľvek legislatívne... Čítať ďalej
03 | 05 | 2021 | Ivan Brožík


Naopak, vakcinačná stratégia, ktorou by sa pandemická komisia mala prioritne zaoberať, je podľa zamestnávateľov chaotická. Jej zlé manažovanie spôsobuje zbytočné predlžovanie núdzového stavu a s ním súvisiacich opatrení, ktoré sú často kontraproduktívne a nelogické.
Krízový štáb stačí

Na základe vyššie uvedeného i ďalších zlyhaní v oblasti manažovania pandémie zamestnávatelia podľa Farkašovej žiadajú predsedu vlády o zrušenie pôsobenia pandemickej komisie a jej nahradenie Ústredným krízovým štábom.

Krízový štáb by mal podľa RÚZ pozostávať zo širokého spektra odborníkov, nie len medicínskych, ale aj sociológov, psychológov, ekonómov, právnikov, zástupcov zamestnávateľov a zamestnancov, či odborníkov na krízové riadenie. Predseda vlády má v takomto prípadnom kroku plnú podporu od zamestnávateľov.

Začne NAKA trestne stíhať aj Dobroslava Trnku? Kauza Glance House mu môže byť osudná
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa zatiaľ úspešne vyhýbal všetkému, za čo by ho mohla polícia trestne stíhať. To sa ale v najbližších dňoch môže zmeniť. Čítať ďalej
03 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik