V scenári tretej svetovej vojny by mohlo byť Rusko víťazom, tvrdia švédski experti
12 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Nová analýza švédskej agentúry pre výskum obrany tvrdí, že podľa rozsiahlej vojenskej simulácie v severnej Európe môžu ruské jednotky odrezať pobaltské krajiny. Zdržať sily NATO v tom, aby im pomohli, a zaistiť si kontrolu nad týmto regiónom, informuje portál RT.




V správe vedci uskutočnili simulovanú vojnovú hru na stanovenie rovnováhy síl v strednej a severnej Európe. V takzvanom - aj keď nepravdepodobnom - „scenári nočnej mory tretej svetovej vojny“, v ktorom Rusko zaútočilo na Litvu cez susedné Bielorusko.

Hypotetická simulácia vojny predpokladala, že celá aliancia vedená USA bude zatiahnutá do priameho konfliktu. Aký sa na kontinente od konca druhej svetovej vojny nezaznamenal, ale použitie jadrových zbraní bolo vylúčené.

„Na papieri dáva korelácia síl Rusku dobré vyhliadky na úspech,“ píše sa v správe. Prekvapivý útok, ktorý by  umožnil ruským armádam vyrovnať skóre v Pobaltí a spojiť sa s jednotkami umiestnenými v kaliningradskej exkláve, však bude nevyhnutný. Musí sa rozvinúť predtým, ako by začali americké, britské a francúzske nálety.

Spoločnosť Air France zavádza Covid pas ako pokus o „budúci cestovný pas“
12 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Pechota závislá od letectva

Analytici na druhej strane tvrdia, že najlepšou šancou NATO na dosiahnutie patovej situácie by bolo zastavenie ruskej vzdušnej prevahy a vydržanie do príchodu bojových lietadiel. Dodávajú však, že „problémom NATO je, že jeho ľahké pozemné sily s ich slabým delostrelectvom nemajú šancu. Budú závislé od priamej leteckej podpory.“ Ak by Moskva mohla nakloniť prvé bitky vo vzduchu v svoj prospech, bola by víťazom.

Zatiaľ čo simulácia bola zastavená po štyroch dňoch a nevyšiel z nej žiadny víťaz, „Rusko bolo v dobrej pozícii na zabezpečenie prevádzkového úspechu na zemi.“ „Hlavnými faktormi, ktoré stoja za ruskými úspechmi,“ uvádza sa v správe, boli výhoda v iniciatíve a prekvapení, počty, mechanizácia a v neposlednom rade v objeme a dosahu nepriamych útokov (ako delostrelectvo a iná munícia s dlhším dosahom).

Ľudia žijúci v Pobaltí sa však možno ešte nebudú musieť ukrývať pod stolmi. Začiatkom tohto týždňa sa ruskí predstavitelia vysmiali požiadavkám poľského generála vo výslužbe Waldemara Skrzypczaka, ktorý varoval, že krajina môže vykonať podobný manéver a prerušiť postup síl NATO v Lotyšsku, Litve a Estónsku len za dva dni.

USA opäť žiada Moskvu o pomoc. NASA nechce letieť do vesmíru s „nestabilnou“ americkou technológiou
12 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Anton Alikanov, guvernér Kaliningradskej oblasti, kde by podľa generála mohol vzniknúť útok, vyvrátil myšlienku, že Moskva sa snaží o rýchle dobytie. Podľa jeho slov by Rusko tieto bojové plány nezaviedlo, „pretože si neprajeme ublížiť svojim susedom“.

"Prestaňte strategizovať o tom, kto koho napadne, a ktoré tanky budú jazdiť po ktorých dlažobných kockách. Musíme sa vysporiadať s inými problémami,“ trvá na svojom šéf regiónu. „Máme vynikajúce programy cezhraničnej spolupráce s Poľskom. A Poliaci opäť hovoria o tankoch. Toto je výzva na vojnu a generálova túžba rýchlo sa ocitnúť v dobe kamennej s palicou v rukách.“

Štáty EÚ odmietajú vakcínu AstraZeneca. Hromadia sa úmrtia po očkovaní
12 | 03 | 2021 | Diana Zaťková