Primár Kulkovský: Odišla mi mladá pacientka, o ktorej život som bojoval. Chlapsky zúfalo plačem
07 | 03 | 2021 I

Boj doktorov a sestričiek v nemocniciach o životy covid pacientov je už zúfalý. Priznáva to v emotívnom statuse aj lekár Milan Kulkovský, ktorý zároveň k sviatku žien všetkým zdravotníčkam za ich úsilie zo srdca veľmi poďakoval.



Vzdychy, prosby, krik, chrčanie, ticho a potom koniec

Doktor Kulkovský si v úvode statusu spomenul na ženy, ktoré budú mať 8. marca sviatok. Veľmi veľa žien pracuje v zdravotníctve a v týchto neľahkých časoch sa im patrí za ich prácu poďakovať. Vzápätí priznáva, že nemá silu smiať sa, tešiť a pripája sa k zástupom Covid depresívnych. Zrejme aj preto, že za posledných pár dní mu na akútne Covid oddelenia v nemocnici prijali okolo 60 pacientov.

„Všetci majú zápal pľúc, väčšina obojstranný. Denne prepúšťame nedoliečených, aby sme mohli prijať nezaliečených. Mnohí zomierajú. Vekový priemer klesá. Hanbím sa za to, čo ľudstvo, ktoré má za cieľ ovládnuť vesmír, dopustilo na Zemi. Pre uspokojenie vyvolených obetujeme bezmocných,“ píše primár Kulkovský a dodáva: „ Boh mi je svedkom, ako strašne zápasím sám so sebou, keď sa ma snaží ovládnuť nenávisť voči tým, ktorí aj naďalej popierajú nebezpečenstvo pandémie a ignorovaním opatrení ohrozujú všetkých naokolo. Chcem ich pochopiť, no nedokážem to. A možno už ani nechcem. Škoda, že spravodlivosť na Zemi je taká, že väčšina svíň zostáva pri válove a obeťami sú nevinní.“



„Vo včerajšej službe prichádzal jeden pacient za druhým. Takmer všetci s Covid-19. Výnimkou bol infarkt, intoxikácia alkoholom na domácej párty a pokus o samovraždu. Covid lôžka sme zaplnili. Rovnaké priezviská sa množia. Manželia, matka s dcérou. Už niekoľko manželských párov sa na Covid oddelení rozdelilo. Navždy. Živý sa musel zmieriť s tým, že jeho partner dodýchal vo vedľajšej izbe. Verím, že posledné rodinné stretnutie na oslave stálo za to. Bolo legendárne, už také nebude. Nie v tej zostave,“ konštatuje smutne doktor.

„Vzdychy, prosby, krik, chrčanie, ticho a potom koniec. Všetky ventilátory v našej nemocnici sú obsadené,“ píše ďalej smutnú skutočnosť Kulkovský.

„Máme vám ukazovať dusiacich sa pacientov, ktorým nedokážeme pomôcť?“ hnevá sa primár Kulkovský
Počty ľudí, ktorí v nemocniciach ležia vo veľmi vážnom stave sa neustále zvyšuje, rovnako ako počty mŕtvych. Zdravotníci sú vyčerpaní a prosia ľudí aby už konečne dostali rozum a COVID-19 nepodceňovali. Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Toto nie je hra. Smrť je nezvratná a chyby neodpúšťa

Na Slovensku podľa lekára nemáme voľný ventilátor pre Covid pacienta, preto ich posielame do Nemecka a Poľska. „Ak sa nejaký uvoľní, niekto ďalší zomrel alebo ma kompetentní nazvú klamárom. Na ich názore mi však nezáleží. Robím, čo môžem. Prečo to dopustili? To všetko rok po prvom potvrdenom prípade na Slovensku. Túžil som po krajšej oslave výročia,“ pridáva deprimovaný lekár.

Dodáva: „Odišla mi mladá pacientka, o ktorej záchranu som veľmi bojoval. Bolí ma to a chlapsky zúfalo plačem. Verila mi a ja som jej nedokázal pomôcť. Neviem, čo bude zajtra. Či chcem byť naďalej toho súčasťou. Tej bezmocnosti. Musím. Nechcem.“

Podľa Kulkovského je škoda, že sa ako národ nedokážeme spojiť a nešťastie jedného je šťastím druhého. „Odkedy si pamätám, vždy sme našli niečo, čo nás polarizovalo a hádky nám robili sadistickú radosť. Aj ja by som teraz najradšej pár ľudí nakopal a ich zadnicu pretvoril na štýl makaka. Nebolo by to však riešenie. Mali by sme teraz všetci vláde pomôcť, nespoluprácou len zbytočne pílime konár na ktorom sedíme. Bilancovať a trestať môžeme aj potom. Toto nie je hra. Smrť je nezvratná a chyby neodpúšťa. Augiášov chliev vyčistiť treba, no zároveň nemôžeme dovoliť, aby sa doň potom vrátili opäť tí, ktorí ho zašpinili., končí svoj smutný status primár Milan Kulkovský.

Desivé rozprávanie lekára z covid oddelenia. „Buď žiješ, alebo si mŕtvy!“ vraví
Situácia v nemocniciach s ľuďmi, ktorí tam ležia s koronavírusom nie je vôbec ružová, ba horší sa zo dňa na deň. Ako to v nich vyzerá opísal lekár z nemocnice v Nitre. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.