Kolumbijskú štúdiu o údajnej neúčinnosti Ivermektínu sponzorovali výrobcovia vakcín proti Covid-19
07 | 03 | 2021 I Petra Demková

Výrobcovia vakcín proti Covid-19 - Janssen (Johnson and Johnson), Sanofi / Pasteur a GlaxoSmithKline sponzorovali štúdiu spochybňujúcu Ivermektín. Vedcom vyšlo, že tento liek je proti Covid-19 údajne neúčinný. Informáciu prináša portál Novinky.cz.



Peniaze vraj nemali žiaden vplyv

Ukázalo sa, že štúdiu kolumbijských vedcov z mesta Cali, ktorá mala vedecky opísať vplyv Ivermektínu na liečenie mierneho priebehu choroby Covid-19, sponzorovali výrobcovia vakcín. Významní svetoví výrobcovia sponzorovali vedcov, ktorí štúdiu vykonávali. Vyplýva to z textu o možnom konflikte záujmov autorov štúdie. Je súčasťou záverečnej správy, publikovanej americkým lekárskym serverom JAMA.

Lekári v Amerike odhalili skryté nežiadúce zápalové účinky ich vakcíny Moderna
V súčasnosti sa vari najviac hovorí o neregistrovanej ruskej vakcíne Sputnik V. Americkí vedci však odhalili vedľajší účinok registrovanej vakcíny Modrena. Čítať ďalej
07 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Zo záverečnej správy vyplýva, že štúdia mala neobmedzený grant od kolumbijského Centra pre štúdium detskej infektológie. Vedci dostali sponzorské dary od spomínaných výrobcov vakcín. Išlo o osobné sponzorské dotácie aj priame platby. Ich účel ani výška v štúdii však uvedená nie je.
Sponzori si zaplatili, sponzori dostali výsledok

Vedúci projektu Dr. Eduardo López-Medina priznal osobné sponzorské dotácie od firiem Sanofi Pasteur, GlaxoSmithKline a Janssen a priame platby od firmy Sanofi Pasteur. Tie isté firmy poskytli osobné dotácie a priame platby aj Dr. Piovi Lópezovi. Vedec Dr. Onate priznal osobné dotácie aj mimo rámca tejto štúdie od firmy Janssen. Dostal aj priame platby od firiem Merck Sharp and Dome a od firmy Gilead (vyrába liek na Covid-19 Remdesivir).

K štúdii je uvedené, že poskytovateľ grantu ani sponzori nehrali žiadnu úlohu pri navrhovaní a vedení štúdie. Ani pri zbere dát, analýze a ich interpretácii. Záver štúdie, ktorý vzbudil vo svete veľkú pozornosť, však znie: „U dospelých s miernym priebehom Covid-19 päťdňová liečba Ivermektínom v porovnaní s placebom významne nezlepšila čas do zmiznutia príznakov.“ Inak povedané Ivermektín vraj nie je taký účinný, aby sa mal nasadzovať na liečbu Covid-19.

Hlavný infektológ Jančuška inkasoval od Pfizeru a výrobcu neúčinného Remdesiviru tisíce eur
Hlavný infektológ Pavol Jančuška a jeho brat majú tisícové príjmy od výrobcu neúčinného lieku Remdesivir. Spolu s príjmami od firmy Pfizer si Jančuška pripísal na účet 17 694 eur a jeho brat Peter 8 822 eur, informuje portál HS. Čítať ďalej
02 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Štúdia nič nedokazuje?

Samotnú štúdiu i jej závery ešte v deň publikovania na internete podrobil v Česku skúmaniu primár Michal Rezek z Nemocnice u sv. Anny v Brne. Vo svojom podrobnom vyjadrení, ktoré zaslal námestníkovi ministra zdravotníctva prof. Vladimírovi Čiernemu, ministrovi zdravotníctva Janovi Blatnému, premiérovi Andrejovi Babišovi a ďalším, napísal:

"Štúdia nedokazuje nič o účinnosti lieku, pretože sa podávala mladým (medián veku – 36 r.), neobéznym (medián BMI - 26), zdravým (len 20 percent ľudí malo komorbiditu, a to väčšinou len jednu), ľuďom, u ktorých sú síce vo vyšších počtoch spísané všetky príznaky pred randomizáciou, ale ktorým v čase začatia liečby prakticky už nič vážne nebolo.“

„Po začatí liečby malo merateľný symptóm - febrília len necelých 10 percent pacientov a zhoršenie ťažkostí nastalo len u 2 percent pacientov. Iba 1 pacient na placebe zomrel. Pri takejto minimálne rizikovej populácii sa len veľmi ťažko dá hodnotiť efektivita akéhokoľvek lieku. Je zrejmé, že viac ako 50 percent pacientov nemalo žiadne obmedzenia už na druhý deň po začatí liečby,“ uviedol Rezek.
Štúdia dokazuje opak toho, čo "chcela" dokázať

Primár urobil aj tento uzáver: „Takže podľa mňa najpriaznivejšie naozaj je, že nikto na študijnej liečbe nezomrel a pri tom užívali relatívne vysokú dávku lieku, ktorá je dnes skôr odporúčaná hospitalizovaným pacientom. V liečebnej skupine Ivermektínom bolo po 11 dňoch od randomizácie 92 percent pacientov bez symptómov alebo limitácií v denných aktivitách a nikto nezomrel po celú čas. Neviem, či je možné vôbec dosiahnuť nejaký lepší výsledok?“ položil si rečnícku otázku primár Rezek.

„Takže za mňa možno štúdiu použiť ako dobrý argument pre uvoľnenie Ivermektínu do ambulantnej starostlivosti," uzavrel lekár.

Prieskum: Slováci uprednostňujú Sputnik a Pfizer
07 | 03 | 2021 | sefredaktor