Respirátor FFP2 by mal byť len na hladkej tvári. Nariadi štát mužom aj povinné holenie?
04 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Nosenie respirátorov FFP2 bude povinnosťou od budúceho týždňa zatiaľ len na niektorých miestach, o ďalších sedem dní ale už prakticky všade. Ako je to s nosením respirátorov prezrádza Zora Vypušťáková.


Právnička a manažérka, ale aj autorka a transformačná kočka zaoberajúca sa etikoterpiou Zora Vypušťáková hneď v úvode svojich riadkov priznáva, že  s odhalenou tvárou slobodne ako vták je zaujímavé pozorovať na ľoďoch, ako má jeden strach, že nebude zaočkovaný, druhý zase vníma strach z toho, že možno bude musieť byť zaočkovaná. Jeden cíti radosť, že je po teste negatívny, druhý škrípe zubami a cíti sa ako znásilnený, že na test musí ísť. Kým prvý ešte aj na ulici športuje s rúškom na tvári a oblúkom obchádza ďalších ľudí, druhý sa vznáša prázdnou ulicou slobodne ako vták,“ píše portál 40plus.sk.
Uznesenie vlády je záväzné vo vnútri štátnej správy, nie však pre bežného občana

Zora Vypušťáková konštatuje, že testovanie má medicínsky aj právny rozmer. „Presvedčenie, že akýkoľvek test nám poskytne „záruku“ o tom, že sme zdraví, je ilúzia, pretože už o niekoľko minút to môže byť inak,“ konštatuje právnička, podľa ktorej je nezanedbateľné, akým spôsobom a na základe čoho sa vykonávanie testov realizuje. Ona sama sa riadi právnym poriadkom, aj keď, podľa jej slov, sa za posledný rok z neho stal trhací kalendár. Uznesenie vlády stanovuje ľuďom od 3. marca 2021 isté povinnosti.

Podľa Zory Vypušťákovej čl. 13 Ústavy SR platí: Povinnosti možno ukladať:

  1. a) zákonom alebo na základe zákona, v jeho medziach a pri zachovaní základných práv a slobôd,

  2. b) medzinárodnou zmluvou […] ktorá priamo zakladá práva a povinnosti fyzických osôb alebo právnických osôb, alebo

  3. c) nariadením vlády.


„Uznesenie vlády SR sa tu teda nespomína,“ konštatuje právnička, podľa ktorej je Uznesenie vlády SR záväzné len pre (určitých) adresátov vo vnútri štátnej správy, nie však mimo nej. „UZNESENIE VLÁDY SR TEDA NIE JE ZÁVÄZNÉ NAPRÍKLAD PRE BEŽNÉHO OBČANA. Ale vyzerá to tak, že u nás je od istého času všetko možné,“ dodáva Zora Vypušťáková.

Unikol návrh opatrení: Povinné respirátory, nočný zákaz vychádzanie, testovanie v školách...
V boji s koronavírusom sa dostalo Slovensko do katastrofálnej situácie. Chorých ani mŕtvych neubúda a situácia sa nezlepšuje. Aj preto odborníci navrhli opatrenia, ktoré by tento stav mali zvrátiť. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Respirátory FFP2 bez výdychového ventilu by sa mali po pár hodinách vymieňať

RespirátoryFFP2 budú musieť nosiť Slováci od 8. marca 2021 v obchodných prevádzkach a v hromadnej doprave a od 15. marca 2021 vo všetkých interiéroch (okrem domácností). Ako ich ale správne používať? A vie vôbec verejnosť na čo sa pred pandémiou používal tento typ respirátora? „Na ochranu dýchania osoby pred malými časticami, prioritne prachom. Pre ochranu osoby pri práci s biologickým materiálom je účinný až na úrovni FFP3. Až ten dokáže zachytiť tak malé častice, ako sú spóry plesní a vírusy. Netreba však zabúdať, že takto malé častice sa do tela poľahky dostanú aj cez sliznice oka, preto je nevyhnutné vzduchotesne chrániť aj oči,“ vysvetľuje právnička a upozorňuje, že respirátor FFP2 sa nesmie dlhodobo používať.

„V čom spočíva výhoda FFP2 respirátorov? FFP2 masky bez (!) výdychového ventilu poskytujú filtráciu vdychovaného aj vydychovaného vzduchu. Používajú sa najmä profesionálnymi skupinami, ktoré prichádzajú do priameho, úzkeho a opakovaného kontaktu s chorými infekčnými osobami. Tieto masky majú však filtračnú životnosť a mali by sa po niekoľkých hodinách vymeniť,“ cituje právnička zo stránky úradu verejného zdravotníctva.

Prof. Krčméry sa skoro zadusil v respirátore. Sú rúška a respirátory skutočne bezpečné? (VIDEO)
Na stránke Inenoviny sa objavilo video s prof. Krčmérym, kde na tlačovom brífingu zúfalo pod respirátorom lapá po dychu. Video vyvoláva viaceré otázky. Nedôveruje známy profesor vakcíne, keď stále nosí (už nie len rúško ale dokonca) respirátor? Ako... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Petra Demková

Požadovaná účinnosť respirátora sa dá dosiahnuť u mužov len na hladko oholenej tvári

Zora Vypušťáková vysvetľuje aj to, čo čaká toho, ktorý má na sebe respirátor FFP2. „Vzduch, ktorý vydychujeme, obsahuje veľké množstvo pary, vnútrajšok respirátoru sa teda stáva veľmi vlhký, čo znemožňuje riadnemu prúdeniu vzduchu. A tak už po niekoľkých minútach klesá hladina vdychovaného kyslíku v pľúcach až na úroveň 17 %. Preto pre prípad, že máte respirátor FFP2 s ventilom, náš Úrad verejného zdravotníctva (v príspevku z 5. februára 2021) nariaďuje prekryť takýto respirátor ešte aj chirurgickým rúškom. Načo potom respirátor, keď stačí chirurgické rúško??? Technicky vzaté, čistý nezmysel,“ krúti hlavou právnička.

Respirátor však netesní každému na základe jeho anatómie. Na to, aby respirátor mohol fungovať, musí byť zabezpečená úplná priľnavosť na tvári. Požadovaná účinnosť respirátora sa dá dosiahnuť u mužov len na hladko oholenej tvári. „Preto sa pýtam, ako štát zabezpečí funkciu respirátora u mužskej populácie? Nariadi vari všetkým mužom oholiť brady a fúzy „na hladko“, tak ako to kedysi tí starší zažili na vojenskej základnej službe? Pokiaľ má chlap čo i len malé strnisko, respirátor je zbytočný. Navyše, ak sa má dosiahnuť úplná priľnavosť, nie je možné sa doširoka usmiať, inak na tvári vznikajú mimické nerovnosti, vznikajú medzery a tým pádom stráca opodstatnenie. Takže čo príde v ďalšej fáze, nariadenie zákazu sa usmievať?“ pýta sa trochu nadnesene právnička Zora Vypušťáková.

"Úbožiak Matovič sa najprv ľuďom vysmial, a teraz ich dorazil respirátormi!" hnevá sa Erik Tomáš
Vyjadrenia Igora Matoviča na tlačovkách poriadne vytáčajú opozičných poslancov. Najnovšie sa nad premiérový slovami o respirátoroch pohoršil poslanec Hlasu Erik Tomáš a napísal o tom status. Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.