Podľa Merkelovej vraj na samite EÚ s Covid pasmi súhlasili všetci. Takže v lete do krčmy s pasom
26 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas štvrtkového virtuálneho stretnutia členských štátov EÚ tvrdila, že v Európskej únii existuje jednomyseľná dohoda o zavedení Covidového pasu. Pasu, ktorí potvrdzuje očkovanie vakcínou proti koronavírusu, informuje Breitbart.


Merkelová po stretnutí európskych vodcov uviedla, že „všetci súhlasili s tým, že potrebujeme digitálny očkovací preukaz“. Uistila, že takýto systém je možné zaviesť už v lete. Tvrdila však, že zavedenie očkovacieho pasu „neznamená, že môžu cestovať iba tí, ktorí majú očkovací pas“.

V rámci EÚ zatiaľ nedošlo k nijakej dohode o štandardizovanom systéme. Predsedníčka EK von der Leyenová uviedla, že Komisia pracuje na vytvorení „brány pre interoperabilitu medzi národmi“.

Takže členské štáty budú "musieť konať rýchlo," ak chcú začať vydávať pasy ešte pred letom. Európska únia k dnešnému dňu zaočkovala iba osem percent svojej populácie, v porovnaní s takmer 30 percentami v Británii .

Moskva chce zrušiť takmer všetky covid opatrenia už v lete
Preklad: Redakcia HD 26/02/2021 Hlavné mesto Ruskej federácie už zaznamenalo opätovný nárast návštevníkov i výnosov po zrušení väčšiny obmedzení kultúrnych podujatí. Uviedol portál Rambler.ru. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | sefredaktor


Neočkovanie významnej časti populácie viedlo k obavám, že očkovacie pasy by boli diskriminačné. Angela Merkelová to tento týždeň priznala. Povedala : „Pokiaľ bude počet očkovaných osôb stále oveľa menší ako počet čakajúcich na očkovanie, štát by nemal s týmito dvoma skupinami zaobchádzať odlišne.“

Južné členské štáty EÚ, ako napríklad Španielsko, Taliansko a Grécko, presadzujú prijatie COVID preukazu s cieľom uľahčiť cestovanie a podporiť svoj krachujúci turistický priemysel. Najmä pre krajiny ako Grécko je cestovný ruch hlavnou súčasťou ich domácich ekonomík a blokáda korony bola zničujúca.

Ostatné krajiny, ako napríklad Francúzsko, vyjadrili obavy z diskriminácie, ako aj z nedostatku dôkazov o tom, či očkovaní ľudia nemôžu vírus ďalej prenášať.

Ďalšia vakcína na obzore: Curevac majú schváliť do júna
Nemecký výrobca očkovacích látok Curevac počíta s tým, že Európska únia mu schváli novú vakcínu proti koronavírusu koncom mája, alebo začiatkom júna. Oznámil to šéf firmy Franz-Werner Haas na vypočutí v Európskom parlamente, informuje... Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Grécky podpredseda vlády Akis Skertsos uviedol, že pasový systém „nie je vôbec diskriminačný“. Tvrdí, že neočkovaní ľudia môžu stále navštevovať Grécko, budú však čeliť prísnejším obmedzeniam, ako je napríklad testovanie a izolácia po príchode.

Premiér Boris Johnson začiatkom tohto týždňa dokonca navrhol, aby Briti používali zdravotné preukazy aj na návštevy rodiny, krčmy alebo divadla.

Cestovanie s očkovacím preukazom už do leta
Európska únia chce podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zaviesť očkovací preukaz na cestovanie do zahraničia podľa možnosti do leta, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová