Svojrázna reakcia Švédska na rastúce vojenské napätie v oblasti Baltu a Kaliningradu
23 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Humornejšou stránkou súčasnej švédskej taktiky je ponuka pre Fínsko, aby v prípade ostrého konfliktu v oblasti prevelilo svoje letky na vojenské základne vo Švédsku. To by však znamenalo prenechať fínske letecké pozemné infraštruktúry plne potrebám USA a NATO.


"Švédsko ponúklo Fínsku ústup v prípade vojny s Ruskom na švédske vojenské základne. Za takýmito návrhmi však môžu byť obchodné záujmy." Web vpk.name si všimol viacero súvislostí.

Baltská flotila a pozemná obrana Kaliningradu - najefektívnejší bojový organizmus na svete
Ruská federácia neváhala. Vzhľadom na neustále posiľňovanie prítomnosti vojsk a výzvedných systémov NATO v oblasti prezbrojila baltskú flotilu, posilnila ju najmodernejšími obranno-útočnými systémami a z Kaliningradskej oblasti spravila doslova... Čítať ďalej
13 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


V prípade vojny s Ruskom sa fínska letecká flotila môže presunúť do Švédska, uviedol zástupca veliteľa švédskych vzdušných síl Andres Persson. "V takom prípade budeme ako jedno letectvo s dvoma veliteľmi," uviedol. Podľa Perssona sú to práve Švédsko a Fínsko, ktoré sa údajne môžu stať potenciálnymi bodmi invázie ruských vojsk. A ak sa tak stane, pokračoval, nepriateľské lietadlá sa môžu do vzdušného priestoru oboch štátov dostať vo veľkom počte.

(Poznámka redakcie HD, celý konflikt v oblasti vznikol po rozhodnutí administratívy USA dislokovať strategické bombardéry B - 1B Lancer na základniach vo Fínsku, neďaleko Kaliningradu, ruskej enklávy a tamojších ponorkových základní Ruska.)

Na toto vyhlásenie sa však dá pozerať aj v kontexte zápasu o zákazky na dodávku švédskych lietadiel Gripen do Fínska.

NATO sa usiluje o Kaliningradskú oblasť. Rusko nasadzuje novú delostreleckú divíziu!
Baltská flotila vytvára novú divíziu divíziu v reakcii na rozširovanie vojsk NATO, Moskva tak reaguje na kroky NATO na hraniciach s Kaliningradskou oblasťou. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


„Pokiaľ ide o hypotetickú inváziu ozbrojených síl Ruskej federácie do Fínska a ďalších škandinávskych krajín, stačí zhodnotiť bojovú a početnú silu Západného vojenského okruhu a dokonca zohľadniť možné preskupenia z vnútorných oblastí regiónu a dospieť k záveru, že strategická útočná operácia v tejto divadelnej vojenskej akcii je výsledkom prílišnej predstavivosti nielen švédskeho vojenského vedenia",
povedal generálporučík Valerij Zaparenko, bývalý zástupca vedúceho Hlavného veliteľstva Generálneho štábu ozbrojených síl Ruskej federácie.

Ak sa teda v severských štátoch a hlavne v USA zas veľavravne poukazuje na "ruskú agresiu", ide iba o biznis. A to je napokon upokojujúca správa. Američania sa zbavujú zastaraných B - jednotiek a Švédi si riešia exportné vákuum pre svoj letecký priemysel.

Medvedev reagoval na výrok amerického generála, že "prelomí" obranu Kaliningradu
21 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR