Baltská flotila a pozemná obrana Kaliningradu - najefektívnejší bojový organizmus na svete
13 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Ruská federácia neváhala. Vzhľadom na neustále posiľňovanie prítomnosti vojsk a výzvedných systémov NATO v oblasti prezbrojila baltskú flotilu, posilnila ju najmodernejšími obranno-útočnými systémami a z Kaliningradskej oblasti spravila doslova bojovú pevnosť.


Rusko, reagujúc na prítomnosť NATO v pobaltských štátoch, posilňuje svoje sily umiestnené v regióne, vrátane nových lodí , tankov a rakiet. „Pravdepodobne neexistuje iná flotila ozbrojených síl s takou silnou ochranou pobrežia ako v Baltskom mori, “ hodnotili noviny Krasnaja zvezda, ich článok prevzal web defence24.pl.

"Kaliningradská oblasť má pre Ruskú federáciu mimoriadny význam. Na pevnine susedí s krajinami presadzujúcimi protiruskú politiku. Politici z týchto krajín často hovoria o anexii oblasti alebo prinajmenšom o prinútení Ruska znížiť alebo dokonca eliminovať obranu pobaltského predmostia, informoval ruský denník Izvestija .

"Bolo to však Rusko, ktoré počas minulého roka poslalo do Kaliningradskej oblasti nové vybavenie, čím posilnilo pozemné a námorné sily pobaltskej flotily." Napísali nedávno noviny ruského ministerstva obrany Krasnaja Zvezda.

NATO sa usiluje o Kaliningradskú oblasť. Rusko nasadzuje novú delostreleckú divíziu!
Baltská flotila vytvára novú divíziu divíziu v reakcii na rozširovanie vojsk NATO, Moskva tak reaguje na kroky NATO na hraniciach s Kaliningradskou oblasťou. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Na konci roku 2019 boli v Kaliningrade nasadené raketové delostrelecké systémy Smierč RS30, ktoré nahradili systémy Grad. Rusko potom vysvetlilo, že to bola reakcia na posilnenie síl NATO v pobaltských štátoch. Príprava systému do bojovej zostavy trvá tri minúty, odpaľovanie rakiet môže byť vykonávané  pomocou prenosného desktopu, čo znamená, že strelci sa môžu rýchlo pohybovať a skrývať pred odvetnou paľbou nepriateľa, píše defence 24.pl.

Podľa denníka Izvestija bude v roku 2021 v regióne rozmiestnená letka nadzvukových systémov Bastion. Sú vyzbrojené raketami Onyx.

Rusko tiež modernizuje svoje mechanizované jednotky v regióne. Do konca októbra 2020 dostal armádny zbor Baltskej flotily 30 vyzbrojených tankov T-72B3M. V porovnaní so základnou verziou majú tieto tanky vylepšené pancierovanie, lepšiu manévrovateľnosť a väčšiu palebnú silu, ktorú im má zabezpečiť nový kanón kalibru 125 mm so zameriavacím a balistickým počítačom Sosna-U. Tanky boli vybavené aj výkonnejšími motormi. Podľa ruských zdrojov sú T-72B3M schopné účinného boja proti obrneným vozidlám, obojživelným lodiam a dokonca aj voči vrtuľníkom.

Na mori je najnovšou akvizíciou Baltskej flotily veľká vyloďovacia loď Piotr Morgunov. Jednotka, ktorá oficiálne vstúpila do služby v decembri 2020, je schopná vziať na palubu 13 tankov alebo viac ako 30 obrnených vozidiel.

Korveta Vasilij Bykov je špeciálne "šitá" do extrémnych mrazov a večných búrok
Korveta ruského námorníctva Vasilij Bykov z projektu 22160 dokončuje arktické skúšky, a to mimoriadne úspešne. Správu prevzal navyrecognition.com. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Na konci novembra minulého roka sa vo vodách Baltského mora udomácnilo plavidlo Odincovo. Základnou výbavou týchto lodí sú manévrovacie rakety Kalibr, v prípade Odincova však ide o najnovší systém Pancir-M, ktorý výrazne zvyšuje jeho bojové schopnosti.

Modernizácia nešetrila ani na námornom letectve, ktoré bolo v roku 2020 obohatené o viacúčelové stíhačky Su-30SM, ktoré nahradili zastarané Su-27. Nové lietadlá sú navrhnuté tak , aby mali operačný dolet nad územím všetkých pobaltských krajín a Poľska, pripomína defence 24.pl.

Americkí admiráli žasnú - Rusko zaraďuje do Severnej flotily ťažké bojové ľadoborce
Rusko sa stáva dominantným vládcom polárnych oblastí. Stavia do nich aj kompletnú bojovú flotilu, schopnú operovať bez obmedzení aj na zamrznutom mori. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Ivan Brožík