Süddeutsche Zeitung:  Sputnik, pomôž! – prosí Matovič
23 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Slovensko je ťažko skúšanou krajinou. Premiér Igor Matovič by v boji proti koronarírusu najradšej nasadil ruskú vakcínu. Koaličný partner je ale proti tomu, aby zo Slovákov boli pokusní králici, píše Süddeutsche Zeitung.


Slovenský premiér Igor Matovič chce pandému koronavírusu vo svojej krajine zdolať ruskou vakcínou Sputnik V. „Bol som rád, keď minister zdravotníctva povolil vakcínu Sputnik V,“ – vyhlásil predseda vlády na tlačovej konferencii. Ešte predtým sa ale jeden z jeho troch koaličných partnerov vyslovil proti Sputniku V. „Slováci nebudú pokusnými králikmi, ktorých zaočkujú vakcínou, ktorá nie je registrovaná na Slovensku, ani v Európskej únii,“ – vyhlásila vicperemiérka Veronika Remišová.


Nemecké noviny  poukazujú na to, že pandémia koronavírusu Slovensko tvrdo zasiahla. Spolu s Českom a Portugalskom je už týždne na čele zoznamu krajín s najväčším počtom  infikovaných a obetí na počet obyvateľov. Ešte koncom týždňa požiadali Slováci o pomoc krajiny Európskej únie, pokiaľ ide o vyslanie zdravotníckeho personálu. Každý tretí COVID pacient, ktorý musel ísť do nemocnice, zomrie, úmrtnosť je v krajine viac ako desať percent. Na vine je britský variant koronavírusu B1.1.7, ktorý sa dostal do krajiny ešte v novembri, ako oznámilo slovenské ministerstvo zdravotníctva. Naposledy sa zistil v 72 percentách pozitívnych vzoriek.


Krajina je v tvrdom lockdowne, dodáva Süddeutsche Zeitung. Väčšina detí od októbra nebola v škole. Nayše od októbra Slovensko vsadilo na pravidelné testovanie všetkých obyvateľov rýchlymi antigénovým testami na koronavírus. Bez negatívneho testu sa Slováci nedostanú ani na poštu či prechádzku. Zamestnaní sa musia každých sedem dní preukázať negatívnym testom, aby sa vôbec dostali do práce.


Minister zdravotníctva má voľnú ruku


Igor Matovič sa pochválil, že sa dohodol s Ruskom na dodaní dvoch miliónov dávok vakcíny do konca júna. „Táto vakcína nemá chybu,“ -vyhlásil slovenský premiér a svojich koaličných partnerov obvinil z geopolitických bojov. Matovič ešte začiatkom týždňa odštartoval na Facebooku prieskum o Sputniku, ale bez nejasného výsledku. Loptičku však prihral ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu. Ten sa postaral, aby sa ruská vakcína núdzovo schválila aj bez súhlasu vládneho kabinetu.


Slovensko by tak bolo druhou krajinou Vyšegrádskej štvorky po Maďarsku, ktorá chválila Sputnik. Süddeutsche Zeitung informuje, že aj český premiér Andrej Babiš sa už jasne vyslovil za vyskúšanie Sputniku V v svojej krajine. Český minister zdravotníctva je však za spoločný postup v rámci EÚ. Slovensko s 5,4 miliónmi obyvateľov v očkovaní celkom dobre napreduje. 270-tisíc Slovákov je už zaočkovaných prvou dávkou. Popri zdravotníckom personále sa očkujú už aj učitelia.


Svojou iniciatívou v súvislosti so Sputnikom V premiér Igor Matovič opäť raz zaskočil svojich koaličných partnerov, tentokrát navyše pred očami svetovej verejnosti. Kontroverzné a drahé hromadné testovanie presadil prakticky sám. Čelil preto masívnym útokom. Dokonca prezidentka Zuzana Čaputová ho vyzvala ku konštruktívnej práci vo vláde. Len minulý týždeň tiež povedala, že vláda by mala konečne prestať s experimentami, - uzatvára Süddeutsche Zeitung.