Zaistenie majetku "kajúcnikov" nie je také promptné. Aj u Böhma si polícia dávala načas
17 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Zatiaľ čo nespolupracujúcim obvineným siahol prokurátor na nehnuteľnosti promptne, u kajúcnikov si dáva načas. U niektorých k blokácii zrejme ani nedôjde, konštatuje portál HN.


Hoci je od začiatku roka v platnosti zákon o výkone rozhodnutia o zaistení majetku, vyšetrovatelia sú odkázaní najmä na to, k čomu sa dotyčná osoba prizná. Čo sa nehnuteľností týka, veľa napovie kataster. Ak ide o peniaze, o spoluprácu požiadajú bankové inštitúcie. No čo v prípade, ak si obvinený zárobok z nekalej činnosti odkladal „pod matrac“?

Prípad dnes už mŕtveho bývalého príslušníka SIS Františka Böhma naznačuje, že podozrivé osoby akoby opäť boli krok pred zástupcami štátu. Začiatkom januára HN zistili, že sa začínajú diať zaujímavé veci okolo majetku jeho rodiny. Na rozľahlý súbor nehnuteľností v Plaveckom Štvrtku, ktorého súčasťou bol aj veľký rodinný dom, sa objavila v katastri plomba.

Stalo sa tak na základe darovacej zmluvy. Časom sa ukázalo, že Böhmovci previedli majetky na 20-ročného syna. Prečo prokurátor nekonal promptnejšie, zostáva otázne. Rovnako ako to, prečo exsiskárovi neboli zaistené zbrane, ktoré mal v legálnej držbe. Jednou z nich sa 13. februára v noci zastrelil.

Matovič a Krajčí, je čas aby ste odišli z vašich funkcií! Vyzýva oboch už aj široká verejnosť
Proti premiérovi Matovičovi sa dvíha čím ďalej tým väčšia vlna odporu a na odchod z funkcie ho žiada stále viac ľudí. Na odchod však už ľudia vyzývajú aj ministra zdravotníctva Krajčího. Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


Podľa informácií HN však Böhm neprevádzal len nehnuteľnosti, ale zrejme aj peniaze. Malo sa tak diať ešte vlani, keď v rámci rodiny došlo k prevodu sumy približne pol milióna eur. Ďalšie dva milióny mala vybrať jeho manželka z bezpečnostnej schránky v Rakúsku.

K braniu státisícových úplatkov sa priznal aj bývalý riaditeľ Národnej jednotky Finančnej polície NAKA Bernard Slobodník, no majetok zaistený doteraz nemá. V Leviciach vlastní spolu s manželkou vinicu a viničný domček, z ktorého sa po rozsiahlej rekonštrukcii stal plnohodnotný rodinný dom.

Európska komisia pripravuje šikanózny zákaz. Sulík to považuje za škandál
Európska komisia (EK) pripravuje všeobecný zákaz použitia olova v strelive, s čím minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík razantne nesúhlasí a označil ho za "šikanózne", informuje Pluska. Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


Slobodníkovci sú tiež majiteľmi štyroch bytov, pričom dva z nich sa nachádzajú v luxusnej levickej novostavbe. Práve tieto nadobudli v čase, keď hlava rodiny podľa vlastných slov páchala trestnú činnosť.

Celková hodnota majetku Slobodníkovcov môže byť okolo pol milióna eur. Či dôjde k zaisteniu aspoň jeho časti, nie je známe, koncom januára však prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry uviedli, že nie u všetkých obvinených k blokácii dôjde. Na základe čoho sa rozhodujú, komu áno a komu nie, nespresnili.

Švédi nezavreli školy ani reštaurácie, rúška neodporúčali, no horšie sme na tom my. Naozaj funguje lockdown?
Na stránke Menej štátu sa objavil zaujímavý komentár. Kým na Slovensku sa stále hovorí o sprísňovaní opatrení aj lockdownu – pričom tieto evidentne neprinášajú očakávaný výsledok, Švédsko si išlo od začiatku svojou cestou. Výsledky majú v celkovom... Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Petra Demková