Švédi nezavreli školy ani reštaurácie, rúška neodporúčali, no horšie sme na tom my. Naozaj funguje lockdown?
17 | 02 | 2021 I Petra Demková

Na stránke Menej štátu sa objavil zaujímavý komentár. Kým na Slovensku sa stále hovorí o sprísňovaní opatrení aj lockdownu – pričom tieto evidentne neprinášajú očakávaný výsledok, Švédsko si išlo od začiatku svojou cestou. Výsledky majú v celkovom meradle lepšie ako my. „Nikdy nezavreli obchody ani reštaurácie a napriek tomu ich asi už o pár dní predbehneme v relatívnom počte úmrtí,“ píše autor komentára.


„Švédsko už dávnejšie vypadlo z titulkov novín. Škoda, bude to ešte zaujímavý príklad. Nikdy nezavreli obchody ani reštaurácie a napriek tomu ich asi už o pár dní predbehneme v relatívnom počte úmrtí,“ informuje hneď v úvode autor komentára.

Matovič a Krajčí, je čas aby ste odišli z vašich funkcií! Vyzýva oboch už aj široká verejnosť
Proti premiérovi Matovičovi sa dvíha čím ďalej tým väčšia vlna odporu a na odchod z funkcie ho žiada stále viac ľudí. Na odchod však už ľudia vyzývajú aj ministra zdravotníctva Krajčího. Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


„Spomínate si na to, ako všetci „múdrosráči“ pozerali na Švédsko a hovorili o tom, že celú protivírusovú stratégiu postavili na odporúčaniach a nie na reguláciách? Nezatvorili školy, obchody, dokonca ani bary a reštaurácie. No a potom prišiel šok a Švédsko začalo mať najväčší počet úmrtí a všetci, vrátane niektorých ich politikov začali hovoriť o tom, že táto stratégia bola zlyhaním,“ popisuje opatrenia vo Švédsku a ich následky autor ďalej.

„No a potom je tu Slovensko, so zatvorenými obchodmi, školami, reštauráciami, barmi, proste vypnutými mnohými časťami ekonomiky a verejného života. A vida, je tu február a sme na tom ešte horšie ako Švédsko (ktoré už má aktuálnu vlnu prakticky za sebou). Dokonca horšie ako ktokoľvek iný,“ píše sa na stránke Menej štátu. „Maximálny výtlak regulátorov vo Švédsku spočíval v zákaze stretávania sa nad 50 ľudí, zákaze návštev v opatrovateľských domoch a diaľkové vzdelávanie pre stredné a vysoké školy (základné školy nechali otvorené). Dokonca neprikazovali nikdy ľuďom ani nosiť rúška. Až v januári vyšlo odporúčanie, aby ľudia rúška nosili. Len v MHD. A len počas špičky,“ informujú ďalej.

„A napriek tomu sa nájdu aj u nás analytici a iní experti, ktorí sa z nášho "soft lockdownu" vysmievajú a navrhujú zaviesť lockdown poriadny, kde ani nebudete môcť vyjsť z domu - maximálne 1 človek, vždy ten istý, na nákup základných potravín. Ako sa situácia vyvinie ďalej nevie nik predpovedať, no po roku už môžeme celkom jasne povedať, že nie švédska ale slovenská stratégia lockdownu bola zlyhaním a smutný príbeh Slovenska pri Covide bude mať predsa len jednu svetlú stránku. Švédskym politikom a ich lockdown-chtivým analytikom jasne ukáže, že si nemusia ničiť ekonomiku ako Slovensko, lebo tým nakoniec aj tak nič nezískajú,“ píše v závere autor komentára.

Epidemiologička sa „poMatovičieva“. Vraj sme nezodpovední
16 | 02 | 2021 | Ivan Mihale