Propaganda v prospech OĽaNO, masívne útoky na kritikov. Kto stojí za záhadnými kontami na internete?
09 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

OĽaNO spustilo propagandistickú vojnu na sociálnych sieťach. Myšlienkami, vnímaním sveta, názormi, slovnými formuláciami, vetnou stavbou a zdieľaním nepriateľov predsedu vlády Matoviča útočia "neznámi admini" stránok, ktoré sa roja ako včely z úľa, na všetkých jeho oponentov.


"OĽaNO sieťou anonymných podporovateľov na Facebooku tromflo aj Smer a kotlebovcov. Skupina Utajený svedok hovorí, že nikto za ňou nestojí."  Konštatoval portál aktuality.sk Jej obsah však doslova kopíruje rétoriku OĽaNO. Presnejšie - ich predsedu Matoviča.

Reprofoto FB (@Utajený Svedok)


Stránka Utajený svedok  "sa dostala do širšej pozornosti, keď 25. januára zverejnila text o vile Richarda Rašiho v Chorvátsku. Status bol uverejnený deň po nedeľnej diskusii TV Markíza Na telo, kde sa stretol minister obrany za OĽaNO Jaroslav Naď a podpredseda Hlasu Raši." (Pozn. red. HD - Jaroslav Naď okamžite tento status zdieľal na svojom profile.) Aktuality.sk dodávajú, že uvedený text  "Utajeného svedka zarezonoval medzi členmi a prívržencami Obyčajných ľudí natoľko, že 25. januára po desiatej večer sa objavil aj na facebookovom profile samotného premiéra."

Belousovová: "Matovičov duševný stav sa nezlepšuje. Práve naopak!"
Anna Belousovová na svojom facebooku reagovala na včerajší status Igora Matoviča, ktorým sa snažil zosmiešniť pripravované referendum za predčasné ukončenie volebného obdobia. Premiér sa, podľa nej, zasekol vo vývoji a ľudia majú, žiaľ, pocit, že... Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Michal Filek


Hlavný Denník už skôr upozornil na to, že viaceré statusy od identifikovateľných adminov, z ktorých všetci sú spojení s OĽaNO, sa prakticky v celej sieti OĽaNO často objavujú súbežne, v takmer rovnakom čase, plus mínus pár minút. Buď sa prvý raz objavia na stránke Igora Matoviča, alebo predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šipoša a potom sa medzi politikmi, poslancami a prívržencami OĽaNO virálne rozšíria za pár minút.

„Lepšie by som to sám nenapísal a nevysvetlil,“ komentoval minister Naď zo svojho súkromného profilu Utajenému svedkovi text o vile - píšu aktuality.sk.

Príspevok do pondelka 8. februára získal 4,4 tisíca reakcií a celkovo ho zdieľalo viac ako 3,9 tisíca profilov. Ide o jeden z jeho najrozšírenejších statusov

"Pre stránku Utajený svedok, ktorá vznikla 12. apríla 2020 ako Svaty Otec, to nebol jediný úspech medzi politikmi OĽaNO. Jej obsah týkajúci sa obrany Matovičovho ministra zdravotníctva Mareka Krajčího si v sobotu 6. februára zazdieľal na svojej oficiálnej stránke Naď."

Mediálny tím OĽaNO podľa aktuality.sk hovorí, že rovnako ako ostatných aj ich v hnutí zaujíma, kto stránku spravuje a vyzvali administrátora, aby sa im ozval.

Igor Matovič sa nevie ovládať ani v zahraničí, ohovoril Sulíka v rozhovore pre Le monde
Na to, že slovenský premiér pravidelne verejne ponižuje svojho koaličného partnera, R. Sulíka, sme si už zvykli. Ohovárať ministra svojej vlády v zahraničí je však iná úroveň. Progresívny europoslanec Šimečka upozornil, že v rozhovore pre významné... Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Petra Demková


"Príspevky Utajeného svedka tvoria zmes útokov na stranu Hlas Petra Pellegriniho, na Smer, ĽSNS, ale aj na koaličného partnera SaS, špeciálne na šéfa strany a ministra hospodárstva Richarda Sulíka a jej poslankyňu Janu Bittó Cigánikovú." píšu aktuality.sk a HD pripomína, že práve dvaja menovaní sú najúhlavnejšími nepriateľmi Igora Matoviča a ten na nich fanaticky útočí kde sa dá, dokonca aj v zahraničí.

"Terčom útokov býva aj prezidentka Zuzana Čaputová, Denník N a Ivan Bošňák z projektu Dáta bez pátosu, ktorý je aktuálne asistentom poslanca SaS Mariána Viskupiča. Všetko sú to buď priami politickí súperi, alebo aspoň hlasní kritici Matovičových krokov." Konštatujú aktuality.sk a HD k tomu dodáva, že aj bloger Samo Marec, ktorý to Matovičovi naozaj riadne "nakladá".

Podľa citovaného zdroja sa "Utajený svedok sa viackrát dištancoval od príslušnosti k politickým subjektom."

„Nemám vzťah k žiadnej politickej strane. Žiadneho politika ani z koalície, ani z opozície osobne nepoznám. Mojím zámerom je prinášať aj iný pohľad na realitu, ako ju prinášajú médiá,“ vyjadril sa pre aktuality.sk bez toho, aby prezradil svoju identitu.

Aktuality.sk ešte dodávajú: "Hoci o sebe stránka vyhlasuje, že kritizuje každého, kto si to zaslúži, za posledné dva mesiace na nej zaznela len jedna kritická zmienka o Matovičovi. Utajený svedok mu 30. januára vyčíta, že svoj názor pretláča nasilu, z čoho vznikajú konflikty. Zároveň mu však často vyjadruje podporu. Piateho januára na ňu dokonca vyzýva aj svojich fanúšikov: „Matovič sa svojho súkromia vzdal. Tento človek, ktorý na daniach ako živnostník odovzdal v rokoch, kedy podnikal do štátneho rozpočtu najviac peňazí sa musel vzdať aj svojho podnikania, keďže ho na dennej báze buzerovala štátna mafia,“ znie úvod rozsiahlejšieho statusu."

Matovič kašle na ľudí a krajinu. V panike zosmiešňuje demokraciu a šíri hoaxy
Premiér Slovernskej republiky Igor Matovič sa na svojom Facebookovom profile opäť prejavil ako úplny hlupák. Namiesto toho, aby riešil kritickú situáciu v krajine, ktorú sám svojim amatérskym vládnutím spôsobil, zosmiešňuje základné princípy... Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič