České médiá: Čarnogurský je za nákup ruskej vakcíny Sputnik V
07 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Bývalý slovenský premiér a minister spravodlivosti Ján Čarnogurský na svojej facebookovej stránke zverejnil príspevok, v ktorom sa zamýšľa nad "tragikomédiou pochybovačov o Rusku", informuje český portál Sputnik.


Uznávaný britský časopis The Lancet v utorok 2. februára vo svojom článku označil ruskú vakcínu Sputnik V za efektívnu. Podľa slov Čarnogurského sa už od stredy slovenské médiá zaplnili pochvalami ruskej vakcíny. Dokonca aj poslanec Andrej Stančík (OĽaNO) sa ospravedlnil za svoje predchádzajúce pochybnosti o účinnosti ruskej vakcíny.

Sputnik V má podobnú účinnosť ako vakcína od spoločnosti Pfizer, ktorej účinnosť sa pohybuje okolo 92 percent. Čarnogurský podotkol, že ruská vakcína nie je natoľko náročná na skladovanie, ako je tomu u Pfizeru. Konštatuje preto, že ruská vakcína je pre nákup najvýhodnejšie.

Zdôraznil, že záujem o ruskú vakcínu je vo svete veľký a Rusko nebude stíhať pokryť veľký dopyt. Preto už niekoľko krajín získalo od Ruska licenciu na výrobu ruskej vakcíny na svojom území, napríklad Srbsko a Turecko.



České médiá: Strana Hlas požaduje predčasné voľby a starostovia obcí odmietajú plošné testovanie
Strana Hlas-SD predložila ústavný zákon, podľa ktorého by sa parlamentné voľby mali konať 4. septembra, parlament však tento návrh odmietol, píše portál Sputnik a takisto informuje o starostovi obce Dvory nad Žitavou, ktorý odmietol ďalšie... Čítať ďalej
06 | 02 | 2021 | Marek Molnár