Rapper o referende: Slovensko čarovné, hrdé, mám ťa rád. Vagabundi, psychopati riadia tento štát
07 | 02 | 2021 I Aneta Leitmanová
Na podporu petičnej akcie za vypísanie referenda o predčasných voľbách zložil rapper Marek Tines Takk skladbu, ktorou tvrdými veršami tepe do vlády Igora Matoviča a jeho režimu. Skladbu a video k nej zdieľa profil Zaujímavosti Slovenska na Facebooku.

Marek Tines Takk dramatickým hlasom hovorí, že Igor Matovič je ešte stále premiérom Slovenskej republiky a stále ostáva aj diktátorom. V skladbe sa niekoľkokrát opakuje silný refrén:

"Slovensko čarovné, hrdé, mám ťa rád. Vagabundi, psychopati riadia tento štát. Igorove škandály tu už nikto nemusí. Igor, patríš do basy, Igor, patríš do basy! Národ kričí po zmene, slobodu si vezmeme. Teba tu už nechceme, teba tu ž nechceme!"

Umelec naráža na to, že niekto zarába na nákupe testov.

"Sľubovali transparentnosť a skutočnosť a skutočnosť - dobrá blbosť. Prázdna špajza otvára sa, teší sa len istá chasa. Plagiátor nám tu vládne, Slovensko je pritom na dne. Rúškami nám hubu zakryl, pritom sa on dobre baví."

Marek Tines Takk kritizuje aj uzavretie škôl:

"Testujeme naše deti, nikto dôvod nepovie ti. Zakryli na tvári úsmev, to si prehnal, to je hnusné. Kamarátov si im zobral, škola z domu neni dobrá. Čo z nich asi vyrastie, je na čase kričať nie!"

Rapper ide ešte ďalej, upozorňuje na rozklad právneho štátu:

"Smer Igora podcenil a zle na to doplatil. Politické objednávky, NAKA ide stínať hlávky. Inkvizítor miesto isté, špeciálny raz bude iste. Sedem rokov by chcel vládnuť, nedovolí vláde padnúť. Nevinných chcú začať stíhať, aby mohli sami zbíjať. Musíme ich zastaviť, zrkadlo im nastaviť."

Dojímavé finále skladby tvorí hold zosnulému generálovi Milanovi Lučanskému:

"Lučo život položil, pričom ľuďom vždy slúžil. Toto - si nezaslúžil."

"Matovič dočasne, Slovensko naveky!" končí Marek Tines Takk skladbu so silným politickým podtónom, ktorú na Facebooku zdieľa množstvo ľudí.

Pieseň sprevádza sugestívne video s fotografiami členov vlády a iných verejne činných osôb. Keď rapper spieva o inkvizítorovi, čo má na sedem rokov isté miesto, na zábere sa objaví tvár politika Daniela Lipšica. K videu je pripojené aj logo referenda 2021, čím dáva umelec jasný odkaz voličom: podporte petičnú akciu za vypísanie referenda o špeciálnych voľbách.