Vládny poslanec sklopil hlavu. Zaočkovať sa dá aj ruskou vakcínou
03 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Ruská vakcína Sputnik V je v súčasnosti jednou z tých, po ktorej schválení volajú aj u nás. Svoj predchádzajúci názor na ňu zmenil i poslanec Národnej rady za vládnuce OĽaNO Andrej Stančík.


Čoraz väčšie tlaky v mnohých krajinách sa vyvíjajú aj na očkovanie proti COVID-19 ruskou vakcínou Sputnik V, ktorá ale v Európskej únii nie je schválená. Maďari si ju síce už objednali a budú ňou očkovať svojich obyvateľov, my ale stále váhame. Skeptikom pri aplikácii tejto vakcíny bol aj Andrej Stančík, ktorý však teraz zmenil názor, a za ten predchádzajúci sa ľuďom v statuse zverejnenom na sociálnej sieti aj ospravedlnil.
Sputnik je bezpečný a efektivitou sa približuje Moderne a Pfizeru

„Mýlil som sa, treba sa ospravedlniť,“ píše hneď v úvode Stančík a priznáva, že v otázke ruskej vakcíny Sputnik bol skeptikom a podceňoval ju mysliac si ,že to bol len akýsi výstrel do tmy. „Nahrávali tomu aj možno predčasné vyhlásenia o jej účinnosti,“ dodáva. Vedecká štúdia v prestížnom akademickom žurnále Lancet ale potvrdila, že Sputnik je bezpečný a efektivitou sa približuje Moderne a Pfizeru - okolo 92 %. „Veda má jednu úžasnú vlastnosť, pracuje s faktami a dôkazmi a okuliare politického presvedčenia a ideológie sú jej cudzie. Ak je raz vakcína účinná, je jedno, z akej krajiny pochádza,“ píše ďalej poslanec za OĽaNO, podľa ktorého súčasťou politickej kultúry by mala byť zmena názoru a priznanie si chyby pod váhou faktov a argumentov.



„V tomto prípade som sa mýlil, môj ironický prístup k ruskej vakcíne nebol na mieste a je mi ľúto, že som spochybňoval prácu ruských vedcov. Zároveň som rád, že pribudla ďalšia účinná vakcína v boji proti pandémii. Nič by nám po jej schválení nemalo brániť tomu, aby sme ju začali používať a očkovanie tým urýchlili. Sám sa nebránim jej využitiu. Pretože očkovanie je jedinou cestou von,“ dodáva v samom závere svojho statusu poslanec Andrej Stančík, ktorý verí, že ruská vakcína presvedčí aj niektorých z radov alternatívy a dajú sa očkovať.

Ruskú očkovaciu látku Sputnik V po schválení odporúčajú aj naši odborníci
Slovensko, rovnako ako mnohé iné krajiny celého sveta, zvádza tuhý boj o vakcíny proti koronavírusu. Aj u nás sa však začína čoraz viac hovoriť o ruskej očkovacej látke Sputnik V, píše portál Pluska. Čítať ďalej
02 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.