Ruskú očkovaciu látku Sputnik V po schválení odporúčajú aj naši odborníci
02 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Slovensko, rovnako ako mnohé iné krajiny celého sveta, zvádza tuhý boj o vakcíny proti koronavírusu. Aj u nás sa však začína čoraz viac hovoriť o ruskej očkovacej látke Sputnik V, píše portál Pluska.



Profesor Krčméry ruským vedcom dôveruje a ich Sputnik V by sa nebránil

Doteraz boli v Európskej únii schválené len vakcíny od spoločností BioNTech a Pfizer a Moderna, najnovšie sa k nim pridala už aj spoločnosť AstraZeneca, čo by malo výrazne zrýchliť distribúciu. Vakcín napriek tomu je stále málo, a tak čoraz viac silnejú hlasy, aby sa mohla používať aj ruská vakcína Sputnik V. Medzi tých, ktorí premiéra vyzývajú na čo najrýchlejšiu objednávku patrí aj bývalý predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý sa dokonca ponúkol, že s jej objednávkou rád pomôže. Problémom Sputnik V však je, že vakcína zatiaľ nebola schválená Európskou liekovou agentúrou (EMA).

Optimisticky sa na ruský Sputnik V pozerá profesor Vladimír Krčméry. „Ruský Sputnik V prešiel fázami testovania, aj keď je pravdou, že tretia bola o niečo kratšia. Na druhej strane Rusko malo veľmi zlú epidemiologickú situáciu a vlastnú vakcínu potrebovalo. Rusko je totiž mimo Európskej únie a k americkým či európskym vakcínam by sa zrejme dostali o niečo neskôr. V roku 1979 som tam bol aj osobne a už v tom čase mala väčšina tamojších odborníkov stáže v Anglicku či v Amerike. Za seba teda nemôžem povedať, že by som im nedôveroval,“ dodal Krčméry.

Danko žiada Matoviča o stretnutie a ponúka mu pomoc s ruskými vakcínami
Predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko sa na sociálnej sieti vyjadroval už ku kadečomu, tentokrát ale vo svojom statuse žiada premiéra Matoviča o stretnutie. Ponúknuť mu chce ruskú vakcínu proti ochoreniu COVID-19, ktorú vraj cez svoje kontakty... Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Čekan a Kroštúfková Sputniku V dôverujú

„Pri ruskej vakcíne Sputnik V by som rád pripomenul, že je založená na tej istej technológii ako vakcína od Astra Zeneca alebo Johnson & Johnson, takže ak sa preukáže jej efektivita a bezpečnosť a bude schválená v EÚ, o žiadnej nedôvere nemôže byť reč,” skonštatoval biochemik Pavol Čekan.

Dôkladné pretestovanie bezpečnosti vakcíny považuje za kľúčové evolučný biológ Jaroslav Flegr. „Dôkladné testovanie vakcíny je vo svojej podstate časovo najnáročnejšia a možno aj najdôležitejšia súčasť vývoja. Nejde iba o to vyrobiť vakcínu, ale aj zistiť či je účinná a bezpečná,“ uviedol.

Spoľahlivé pretestovanie vakcíny je dôležité aj pre epidemiologičku Zuzanu Krištúfkovú. „Ruská vakcína Sputnik V je vektorová, na podobnom princípe ako je vakcína od firmy Astra Zeneca. Podľa mojich informácií však v Rusku s ňou začali očkovať bez dokončenia tretej fázy skúšania,” vysvetľuje. Dodáva, že ak chce Rusko získať pre vakcínu európsku registráciu, tak musí doložiť výsledky aj z tretej fázy testovania potvrdzujúce jej účinnosť a bezpečnosť. Ak EMA vakcínu schváli, potom nevidí v jej používaní žiaden problém.

 Do Maďarska dorazila prvá zásiela ruskej vakcíny Sputnik V
02 | 02 | 2021 | sefredaktor

Kto neverí západným vakcína, ruský Sputnik V by bol dobrou náhradou

Ruskej vakcíne by sa nebránila ani šéfka zdravotníckeho výboru Janka Bittó Cigániková , ktorá koronavírusu sama prekonala. „Pre mňa je dôležité či ju schváli EMA a následne Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Po schválení môže pomôcť napríklad pri očkovaní Slovákov, ktorí majú nedôveru v západ a vzor vidia skôr v Rusku. Bezpečná vakcína z Ruska by teda mohla pomôcť aj takto,“ vyhlásila.

Za predpokladu, že ruskú vakcínu schváli Európska lieková agentúra problém v jej použití nevidí ani premiér Matovič. „Čínske aj ruské vakcíny musia prejsť schválením Európskej liekovej agentúry. V takom prípade nemám najmenší problém, aby sme Sputnik V nakúpili,“ uviedol predseda vlády.

Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že pracuje s vakcínami, ktoré sú oficiálne schválené odbornými autoritami ako je Európska lieková agentúra. „Jej rozhodovanie má oficiálnu legitímnosť, lebo bezpečnosť pacienta je pre nás prvoradá a prioritou. V tejto chvíli sú oficiálne schválené vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna. Slovensko nakupuje vakcíny spoločne so všetkými krajinami EÚ,“ skonštatovala hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Výrobcovia ruského Sputniku sú pripravení pomôcť EÚ
Medzi Bruselom a farmaceutickými spoločnosťami zúri divoký spor, pokiaľ ide o vakcíny proti Covid-19. Výrobcovia vakcíny Sputnik V tvrdia, že únii môžu poskytnúť dostatočné množstvá vakcíny, ak ju EÚ schváli, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Marek Molnár