Ďalší experiment na Slovákoch? Budeme sa všade preukazovať testom cez mobil?  
03 | 02 | 2021 I Petra Demková

Komentár Petry Demkovej


A znamená ohlásenie vzniku aplikácie, že bez testu, ktorým sa preukážeme smartfónom, sa nedostaneme na poštu, do školy ani do zamestnania? Pýtal sa niekto občanov Slovenska či súhlasia? Alebo sme už v štádiu úplnej totality, kde nerozhodujeme o ničom, iba prijímame akékoľvek ľudské práva porušujúce nariadenia vlády?     


Televízia Markíza prezentovala novú aplikáciu ako niečo, čo by pomohlo otváraniu ekonomiky. Zarážajúce je, že aplikácia je podľa správy z televízie už hotová a to bez akejkoľvek predchádzajúcej verejnej diskusie. Zdá sa, že už nič nebráni spusteniu. Spusteniu čoho vlastne? Sledovania a ďalšieho porušovania ľudských práv?

„Sú to novodobé koncentráky!“ kritizuje Uhrík nemecké karanténne zariadenia
Svet bojuje s pandémiou koronakrízy doslova zubami nechtami. V Nemecku aj jedným mimoriadne zvláštnym spôsobom, čo pobúrilo nášho europoslanca Milana Uhríka. Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


„Nápad s priepustkou na slobodu prostredníctvom SMS správ, ktorý navrhol minister zdravotníctva, sa nestretol s veľkou podporou koaličných partnerov ani odborníkov,“ píše sa na portáli TV Noviny. „Vývojári v oblasti IT pritom už vynašli jednoduchú mobilnú aplikáciu, ktorá by pomohla otváraniu ekonomiky. Do priestorov prevádzok či škôl by vpúšťali len ľudí, ktorí by na základe zdravotníckych dát mali v mobile vygenerovaný jedinečný kód,“ informuje Televízia Markíza.

„IT asociácia Slovenska pripravila aplikáciu, ktorá by tieto údaje dokázala zhromaždiť a na základe nich by vygenerovala QR kód ako vstupenku do reštaurácií, škôl či nemocníc. Telefón musí byť náš, zabezpečený odtlačkom prstov alebo čítačkou tváre,“ informuje televízia ďalej. S riešením údajne súhlasí aj Únia zamestnávateľov. V záujme otvárania ekonomiky, by takéto riešenie vraj brali okamžite.

Aplikácia by fungovala na princípe, že by ste v mobile mali po teste okamžite „nahodený“ výsledok tohto testu. Seniori a ľudia bez smart telefónov by fungovali na papierovej forme.

Ďuriš Nicholsonová v liste Matovičovi: Ľudia sa začínajú báť rozhodnutí ich vlastnej vlády viac ako Covidu
„Igor, ľudia sa začínajú báť viac ako Covidu rozhodnutí ich vlastnej vlády. Je potrebné so zodpovednosťou štátnika načrieť na dno vlastných schopností a napraviť vlastné chyby,“ píše Lucia Ďuriš Nicholsonová v liste premiérovi Matovičovi. Podľa... Čítať ďalej
02 | 02 | 2021 | Petra Demková


Je zarážajúce, že občania SR sú pred takéto riešenie, ktoré podľa všetkého zasahuje do ústavou zaručených ľudských práv (minimálne do práva na súkromie a slobodu pohybu), postavení v podstate na konci celého procesu. Od kedy sa na aplikácii pracovalo? Kto na nej pracoval? Vzišla vývojárska spoločnosť z verejného obstarávania? Alebo je riešenie nakúpené zo zahraničia?

A hlavne – ide o ďalší experiment, na ktorom sa dohodli naši čelní predstavitelia bez nás, podobne ako v prípade celoplošného testovania? Stalo sa Slovensko pod vedením vlády Igora Matoviča laboratóriom pre skúšanie postupov, aplikácií ale aj psychického nastavenia obyvateľstva? Dokedy to budeme tolerovať?

Mikas bude musieť za svoje rozhodnutia niesť zodpovednosť, upozorňuje Čarnogurský mladší
Právnik Ján Čarnogurský mladší v statuse na sociálnej sieti upozorňuje, že aj keď je vyhláška Jána Mikasa nezákonná, stále platí. Na druhej strane však varuje, že hlavný hygienik bude musieť za svoje činy niesť zodpovednosť. Čítať ďalej
02 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.