Nórsko je ďalším možným miestom stretu Ruska a USA
02 | 02 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 02/02/2021

Americká armáda sa čoraz viac udomácňuje na území Nórska, čo zo severskej krajiny robí miesto možného ohniska v prípade ostrého konfliktu. Uviedol Life.ru.

Nórsko by sa mohlo stať novým bojiskom v prípade ostrej vojny medzi Ruskom a USA. Je o tom presvedčený profesor Akadémie ozbrojených síl Nórska podplukovník Tormod Heier. Pripomenul, že USA sa čoraz viac udomácňujú na nórskom území. Ako konkrétny príklad Heyer spomenul nasadenie amerických strategických bombardérov B-1B Lancer pri Erlande. Podľa neho bude mať posilnenie americkej prítomnosti v Nórsku pre jeho krajinu nepríjemné dôsledky. Varuje, že sa Nórsko môže v prípade rastúceho vojenského napätia stať zrážkovým bodom medzi týmito dvoma štátmi.

„Nórsko sa čoraz viac zapája do súperenia medzi týmito superveľmocami. Rastie tak riziko, že sa v prípade nekontrolovaného konfliktu alebo krízy stane Nórsko skutočným bojiskom medzi USA a Ruskom,“ upozornil Heier.

Nórsko sa pre USA stalo v posledných rokoch strategicky dôležitým územím. Na severe Európy sa totiž nachádza najbližšie k hrozbe, ktorej sa USA v krízovej situácii najviac obávajú. Teda k jadrovým silám Ruska. Podľa Heiera chce Washington udržať Moskvu pod kontrolu. A Nórsko mu v tom má pomôcť.

„Jednoducho povedané, Nórsko a USA vedú s Ruskom novú studenú vojnu,“ uzavrel nórsky vojenský expert.