Ruskí stíhači zachytili tankujúci americký bombardér B-1 nad Beringovým morom
22 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Ruské stíhačky zachytili dva americké bombardéry nad Beringovým morom, k porušenie štátnej hranice nedošlo.


V podstate bežný let, podobné incidenty v blízkosti hraníc Ruskej federácie sú na dennom poriadku. Portál kp.ru však ponúkol najnovšie aj fotografiu z konfigurácie zostavy tankovania bombardéra B-1 tankovacím KC 46A.

Operačné stredisko zdôraznilo, že celý let prebehol v prísnom súlade s medzinárodnými pravidlami pre využitie vzdušného priestoru. Ešte predtým Národné centrum pre prevenciu a kontrolu obrany informovalo, že v stredu 21. októbra Ruský MiG-31 a Su-35, stíhacie lietadlá, zachytili dva americké vojenské stroje nad Beringovým morom.

Ruské radarové systémy nad neutrálnymi vodami Beringovho mora detekovali dva ciele blížiace sa k štátnej hranici. „Za účelom identifikácie vzdušných cieľov a zabránenia porušenia štátnej hranice Ruskej federácie boli do vzduchu vyslané stíhačky MiG-31 a Su-35 zo síl PVO Východného vojenského okruhu,“ poznamenala armáda.

Na snímke je vidieť jeden bombardér B-1 a jeden tanker Boeing KC-46A. Foto - Národné centrum pre prevenciu a kontrolu obrany


Ruská posádka označila vzdušné ciele blížiace sa k štátnej hranici ako dva strategické bombardéry amerického letectva B-1B. Po zistení prieskumné lietadlo urobilo obrat a vzdialilo sa od ruských hraníc. Po dokončení misie sa ruské stíhačky vrátili na domáce letisko.

Na snímke je vidieť jeden bombardér B-1 a jeden tanker Boeing KS-46A. Foto - Národné centrum pre prevenciu a kontrolu obrany

Nejde o prvý pokus amerického letectva o vykonanie prieskumu pozdĺž ruských hraníc . Predtým 17. septembra 2020 vzlietla ruská stíhačka MiG-31 síl protivzdušnej obrany Tichomorskej flotily, aby zachytila ​​dva strategické bombardéry amerického letectva B-1B.

Na Kryme muselo zasahovať 8 stíhačiek, aby zadržali tri americké bombardéry B-52 (VIDEO)
Ruská armáda vyslala osem stíhačiek na odradenie flotily amerických bombardérov blížiacich sa ku Krymu. Misia USA zahŕňala vzácny let nad Ukrajinou, pričom vo veľkom preukázali svoje letecké schopnosti, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Marek Molnár