Pozitivita testov klesá, nedarí sa však znižovať počty hospitalizovaných
29 | 01 | 2021 I tasr

Epidemická situácia sa v SR zlepšuje, v porovnaní s okolitými krajinami je trend výraznejší. Na piatkovej tlačovej konferencii hodnotiacej aktuálnu situáciu to uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO). Na druhej strane, nedarí sa znižovať počet hospitalizovaných v nemocniciach.


Krajčí predpokladá, že vláda od 8. februára obnoví núdzový stav a zavedie ďalší zákaz vychádzania, z ktorého budú platiť v niektorých prípadoch výnimky pre tých, ktorí budú mať negatívny test na ochorenie COVID-19.

Minister informoval, že pri 14-dňovej incidencii prišlo v SR k poklesu zo 605 na 466, zatiaľ čo napríklad v Rakúsku to bolo z 278 na 233, v Poľsku z 257 na 217.

Pozitivita vykonaných PCR testov klesla z 19 na 15 percent, antigénových z troch na dve percentá. Na umelej pľúcnej ventilácii je 308 osôb, čo je mierny pokles oproti minulému týždňu (322). "Výrazne tiež stúpol počet otestovaných, keďže sa testovalo v rámci skríningu, v rámci sedemdňového priemeru sa zvýšil počet testov z 83 301 na 232 343," dodal minister.

 

Pellegrini: Koronavírus frustruje celú Európu, ale u nás je to ešte horšie
Frustráciu z nekončiacej pandémie nového koronavírusu je podľa lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho cítiť v celej Európskej únii (EÚ), na Slovensku je to však ešte horšie. „Tak chaotické riadenie boja proti korone som nevidel v žiadnom štáte EÚ. Na... Čítať ďalej
29 | 01 | 2021 | tasr


Napriek znižujúcej sa pozitivite PCR i antigénových testov sa nedarí znižovať počet hospitalizovaných v nemocniciach, naopak, stúpol z 3285 na 3511. V priebehu siedmich dní sa zvýšil aj priemerný počet denných úmrtí z 94 na 107.

Minister takisto poukázal na to, že kritickými oblasťami v rámci sedemdňovej incidencie sú okresy Hlohovec, Trnava, Dunajská Streda, Trebišov, Galanta, Košice, Turčianske Teplice i Bratislava. Z hľadiska výjazdov záchranárov sú na tom najhoršie v Nitrianskom kraji, Košickom a Bratislavskom kraji.

 

Žilinka: Mikasov úrad nepochopil podstatu podaných protestov prokurátora
Vyjadrenie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré nemá povahu právneho stanoviska, je nepochopením podstaty podaných protestov prokurátora. A to, že z dôvodu absencie zákonného zmocnenia úrad nebol oprávnený na udeľovanie výnimiek v... Čítať ďalej
29 | 01 | 2021 | tasr