Pellegrini: Koronavírus frustruje celú Európu, ale u nás je to ešte horšie
29 | 01 | 2021 I tasr

Frustráciu z nekončiacej pandémie nového koronavírusu je podľa lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho cítiť v celej Európskej únii (EÚ), na Slovensku je to však ešte horšie. „Tak chaotické riadenie boja proti korone som nevidel v žiadnom štáte EÚ. Na Slovensku je to podstatne horšie ako v iných krajinách, a to je vizitka vlády,“ povedal v diskusii na TASR TV.


Podľa Pellegriniho si mnohí európski lídri aj napriek koronakríze udržiavajú vysokú úroveň podpory voličov. „Igor Matovič je jediný líder, ktorý počas krízy tak výrazne prepadol u občanov,“ tvrdí. S prvou, jarnou vlnou epidémie sa pritom podľa Pellegriniho obidve vlády vyrovnali relatívne dobre.

„Nehovorím, že jeho vláda spravila všetko zle. Aj rúška sú v poriadku, aj dodržiavanie odstupu a hygiena. Aj testovanie, pokiaľ sa robí cielene, tam, kde treba,“ uviedol líder Hlasu-SD. „Bol som rád, že vláda nadviazala na mnohé z opatrení a pohli sme sa ďalej, ale nesúhlasím, že veci nepodcenila."

Kabinet Igora Matoviča (OĽANO) podľa neho nevyužil leto na prípravu krajiny na druhú vlnu a úplne zlyhal v novembri po prvom celoslovenskom testovaní. Poukázal na to, že premiér Matovič priznal zodpovednosť svojej vlády za 4000 mŕtvych a miliardovú škodu, za ktorú podľa neho môže minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). „To som tiež ešte v inej krajine nevidel,“ poznamenal Pellegrini.

Prvé kolo aktuálneho celoslovenského skríningu podľa neho samosprávy zvládli dobre. Podotkol, že otázkou zostáva, či sú antigénové testy na takúto aktivitu vhodné a či ide o efektívny spôsob testovania.

Priblížil, že Hlas-SD podporuje očkovanie na báze dobrovoľnosti. Je proti tomu, aby sa ľudia v EÚ v budúcnosti "kastovali" podľa toho, či majú, alebo nemajú očkovací preukaz. „Vírus nezmizne a očkovanie bude trvať ešte veľa mesiacov," pripomenul. Chýba mu tiež, že sa štát nezameral viac na prevenciu.

 

Žilinka: Mikasov úrad nepochopil podstatu podaných protestov prokurátora
Vyjadrenie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré nemá povahu právneho stanoviska, je nepochopením podstaty podaných protestov prokurátora. A to, že z dôvodu absencie zákonného zmocnenia úrad nebol oprávnený na udeľovanie výnimiek v... Čítať ďalej
29 | 01 | 2021 | tasr