V Pezinku, na Kysuciach aj v Stropkove sa búria. Zverejnené čísla s tými našimi vôbec nesedia!
27 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Po celoplošnom skríningu vyšiel premiér Igor Matovič s číslami, ktoré mali prezradiť, ako na tom Slovenskom s počtom odhalených nakazených je. Jeho počty nesedeli s tými, ktoré mali niektorí primátori a starostovia, takže tí sa okamžite vzbúrili.


Na sociálnej sieti sa nad nezrovnalosťami v číslach pozastavovali mnohí predstavitelia miestnych samospráv, ktorým nesedeli ich čísla s tými, ktoré boli prezentované premiérom Matovičom. Medzi tými, ktorí odmietali čísla predsedu vlády, boli aj v Pezinku, Kysuckom Novom Meste a Stropkove.
Nepravdivé informácie o počte pozitívnych rozhnevali ľudí v dotknutých samosprávach

„Medializované počty pozitívnych na Covid-19 v Pezinku nie sú pravdivé. Podľa našich prepočtov má mesto Pezinok vo svojich odberných miestach na základe skríningového testovania (23. – 25. 1.) 0,7 % pozitívnych. Niektoré médiá uvádzajú nepravdivo aj 4,2 %,“ rozohnili sa v Pezinku nad obrovským rozdielom, ktorý zistili oni a ktorý na základe vládou prezentovaných čísiel uvádzali médiá.



Primátor Galanty Paška: Testovanie nie je liečenie. Aj o našom okrese zverejnili nepresné čísla
27 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


Nespokojnosť lomcovala aj v na Kysuciach. Primátor Kysuckého Nového mesta Marián Mihalda odmieta zverejnené čísla.

„Nerozumiem, odkiaľ sa berú percentá pozitívnych, ale už som dal podnet na preverenie zverejnených informácií. Testovanie, ktoré nám bolo dané príkazom, sme si sami zorganizovali, ale aj dohliadli. Tu nám vyšlo za tri dni, pri počte otestovaných 5539 obyvateľov, 0,61 %. Komunikoval som so starostami obcí, skoro všetci, až na jednu výnimku, boli na percentách nižšie ako mesto." uvádza Mihalda.

Ani v Bratislave nesedia výsledky! Štát tvrdí iné ako Matúš Vallo. Primátor žiada odpovede.  
Bratislava je pripravená všetky zmysluplné opatrenia proti šíreniu Covid-19. Mesto však nedokáže s pokojným svedomím poslať ďalší víkend do ulíc tisíce dobrovoľníkov a zdravotníkov do akcie, ktorej epidemiologický efekt nie je jasný a stojí iba na... Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Petra Demková


Primátor Kysuckého nového Mesta je v spojení s riaditeľom firmy Schaffler, no i tam sa nevyšplhali cez víkend nad jedno percento. "Nie je predsa matematicky možné, aby nám MOM-ka na poliklinike takto vysoko navýšila priemer. Ako som napísal, dal som podnet na preverenie a budeme sa pýtať čo sú toto za čísla,“ hneval sa Mihalda.



So zverejnenými číslami neboli spokojní ani v Stropkove na východe republiky. „Stropkov nie je tretí najhorší! Viacerí z vás určite zaregistrovali celoštátne výsledky testovania, podľa ktorých by mal náš okres patriť medzi tie s najvyšším podielom pozitívnych prípadov. Podľa našich dostupných informácií došlo pri celkovej sumarizácii počtu testovaných osôb, ako aj pozitívnych prípadov, k chybe a smerodajné sú nami ráno zverejnené výsledky," píše sa na oficiálnom profile mesta.

Okres Stropkov by tak nemal patriť medzi okresy s najvyšším podielom pozitívnych prípadov. Od pondelka do nedele minulého týždňa bolo v meste vykonaných 4 916 antigénových testov, z nich 37 bolo pozitívnych, čo predstavuje 0,75  %. V celom okrese Stropkov bolo otestovaných 8 270 osôb, 50 testov bolo pozitívnych, čo predstavuje 0,6 %, reagovali nahnevaní Stropkovčania.



Sú výsledky testovania zmanipulované? Primátor a starosta majú podozrenie
Výsledky plošného skríningu mnohých prekvapili. Podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov je okres Kysucké Nové Mesto medzi tými, ktoré si testovanie zopakujú. Primátor K. N. Mesta Marián Mihalda však na facebooku výsledky odmieta. Rovnako aj starosta... Čítať ďalej
26 | 01 | 2021 | Michal Filek