Čarnogurský ml.: Život už nebude ako predtým, korporácie budú vypínať hocikoho, od informácií, zamestnania...
26 | 01 | 2021 I Petra Demková

„Ľudské práva ako ich poznáme budú potláčané na neurčito a vlastníctvo vecí, najmä nehnuteľností, nebude samozrejmosť,“ napísal známy právnik. Korporácie budú „vypínať“ hocikoho ...od informácií, od cestovania, od vzdelávania, od bankových služieb. Následne od zamestnania, elektriny, vody, zdravotnej starostlivosti. Všetko sa bude diať bez možnosti občanov nášho štátu proces ovplyvniť,“ vykresľuje nepeknú budúcnosť Ján Čarnogurský.


Ján Čarnogurský ml. na rovinu hovorí, že Slovensko je malá krajina na periférii Európskej únie a preto si nemáme robiť ilúzie. Život a svet po Covide už podľa neho nikdy nebude taký, ako predtým.

Čarnogurský ml.: Hlavný hygienik pohŕda právom obyčajných ľudí na súkromie
"Pán hlavný hygienik Mikas zverejnil svoj kovid-testovací certifikát na oficiálnej stránke Úradu verejného zdravotníctva, pričom vymazal svoj dátum narodenia", všíma si na sociálnej sieti právnik Ján Čarnogurský mladší. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Korporácie mimoriadne posilnia svoj vplyv. „Covid nás naučil, že cez internet je potrebné riadiť celý náš život. Následok? Isté veľké korporácie, Facebook, Twitter a Youtube, si nedávno dovolili jednoducho vypnúť úradujúceho prezidenta USA na svojich platformách,“ upozorňuje Čarnogurský. „Fungovalo im to beztrestne a preto v budúcnosti budú všetky korporácie vypínať hocikoho. Najprv od informácií, od cestovania, od vzdelávania, od bankových služieb. Následne od zamestnania, elektriny, vody, zdravotnej starostlivosti. Všetko sa bude diať bez možnosti občanov nášho štátu proces ovplyvniť a bez spotrebiteľovej možnosti sa účinne brániť, najmä ak prevádzkovateľom služby bude zahraničná firma,“ upozorňuje právnik.

Čarnogurský mi myslí aj, že veľké zahraničné korporácie budú ovplyvňovať politický život na Slovensku viac ako kedykoľvek predtým a že každá vláda, najmä menej vzdelaná a menej schopná, sa pred nimi iba skloní. „Vzdelanejšia a schopnejšia vláda môže však vyjednať kompromis v prospech obyvateľov. Slovensko ešte má trochu nerastného a prírodného bohatstva. Zarobí na ňom však bude chcieť iba zahraničie, pokiaľ ho náš štát nedokáže obrániť,“ upozornil právnik.

Zmení sa aj biznis malých. „Malé a stredné firmy, ktoré vlastnia prevažne Slováci, v dôsledku korony buď skrachujú alebo budú musieť dlho prekonávať veľké finančné problémy. ...V zahraničí dostali firmy podstatne vyššiu štátnu Covid podporu ako u nás. Mnohé naše firmy, ktorým konkurujú západoeurópske spoločnosti, stratia preto konkurencieschopnosť a buď zavrú alebo ich zahraničie lacno skúpi,“ upozorňuje právnik a dodáva, že „bohatnúť budú tí, ktorí budú napojení na štátny rozpočet. Všetci covidoví oligarchovia to už vedia. Počas núdzového stavu predsa nie je treba robiť tendre. Štát má neskutočné technické prostriedky na kontrolu obyvateľov,“ napísal.

Karikatúra demokracie v USA (Ján Čarnogurský)
Komentár Jána Čarnogurského Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Prevzatý článok


Zmeny nastanú aj vo vlastníctve, ako ho poznáme, tvrdí. „Nastupuje progresívny liberalizmus, ktorý sa od socializmu odlišuje veľmi málo. Po páde socializmu každý chcel vlastniť aspoň byt a auto. V nových progresívnych časoch po korone aj vlastníctvo bytu môže byť luxusom. Pravda, ak za vlastníctvo považujeme aj vlastníctvo obmedzené záložným právom, či hypotékou, tak áno, také ešte chvíľu zostane. Je to však iba fiktívne vlastníctvo, pri ktorom povinnosti vlastníka zostávajú všetky, ale práva nie, tie môže banka kedykoľvek zrušiť,“ myslí si.

Čarnogurský upozorňuje aj, že náš štát sa príšerne pri korone zadlžil. „Znamená to iba ďalšie znižovanie dôchodkov, znižovanie minimálnej mzdy, zvýšenie daňového zaťaženia pre stredné a malé firmy, pretože koncepčné riešenie, ktoré podporí vznik domácich slovenských výrobných firiem s vysokou pridanou hodnotou, vládna koalícia zatiaľ nie je v mentálnom stave navrhnúť,“ upozornil.

Čo sa týka vírusu, právnik je presvedčený, že Covid prestane byť problémom vtedy, keď sa každý z nás s vírusom stretne. „Výsledky rýchlotestov tvrdia, že 1%testovaných sú nakazení. PCR testy tvrdia v rovnakom čase, že 20% testovaných sú nakazení.  Je zrejmé, že rýchlotesty počet nakazených drasticky podhodnocujú. ...Keďže od 8. februára je považovaný za zdravého každý, kto má hocijaký rýchlotest, starý aj niekoľko týždňov, je jasné, že na Slovensku ešte môže byť smutno a počet mŕtvych môže dramaticky rásť niekedy začiatkom marca,“ varuje.

"Premiér má strach z následkov protiprávnych rozhodnutí," píše Čarnogurský ml. a predpovedá skorý pád vlády
Vládna väčšina vzala Ústavnému súdu právomoc kontrolovať ústavné zákony, lebo má strach z následkov svojich rozhodnutí - vyplýva z textu statusu známeho právnika na sociálnej sieti. Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Čarnogurský vyjadril aj svoj názor na očkovanie, myslí si, že očkovanie iste pomáha proti covidu, avšak niektoré, hoci zriedkavé, následky očkovania sú horšie ako covid samotný. „Môžeme sa preto tešiť na matovičovské drastické obmedzovanie ľudských práv pre nezaočkovaných. Bude to čoskoro náš nový normál,“ upozorňuje.

Ako z toho von? Ján Čarnogurský si myslí, že pomoc nájdu ľudia vo svojej vlastnej, veľkej rodine. „V rámci rodiny je spolupráca najlepšia a koordinácia najjednoduchšia. Vždy aspoň niekomu sa podarí presadiť a môže pomôcť ostatným. Prejavy skutočnej lásky a porozumenia budú vzácne. Tých, ktorí budú úprimne rozdávať radosť a pokoj a tých, čo budú pomáhať iným, bude mať každý rád a nedajú im zahynúť,“ verí.

Záchrana je aj v kresťanstve. „Ochrana ľudských práv bude kľúčová. Ľudské práva boli najviac rozvinuté tam, kde sa rozšírilo kresťanstvo. Kresťania veria, že každý človek má slobodnú vôľu, ktorú rešpektuje aj Boh. O to viac by mali slobodnú vôľu iných ľudí rešpektovať samotní ľudia. Ak túžime po posilnení a návrate ľudských práv, podpora kresťanstva je dobrá cesta,“ tvrdí Ján Čarnogurský ml.

Celú analýzu Jána Čarnogurského ml. si prečítate TU.

"Prerušenie vyučovania na školách na neurčitú dobu je protiprávne", hovorí Ján Čarnogurský
Obmedzenie práva na vzdelanie bolo vykonané pánom ministrom školstva Gröhlingom na základe rozhodnutia z 23.10.2020, ktorým nariadil prerušenie vyučovania na základných a stredných školách do odvolania s účinnosťou od 26.10.2020. Pán minister... Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Ivan Brožík