Čarnogurský ml.: Hlavný hygienik pohŕda právom obyčajných ľudí na súkromie
02 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

"Pán hlavný hygienik Mikas zverejnil svoj kovid-testovací certifikát na oficiálnej stránke Úradu verejného zdravotníctva, pričom vymazal svoj dátum narodenia", všíma si na sociálnej sieti právnik Ján Čarnogurský mladší.


"Podľa vyhlášky, ktorú vydal v piatok, však hocijaký prevádzkovateľ alebo zamestnávateľ má mať oprávnenie nahliadnuť do takéhoto certifikátu patriaceho akýmkoľvek ľuďom." Konštatuje Čarnogurský a vzápätí vo vlastnom statuse na sociálnej sieti dodáva: "Jeho vyhláška je očividne protiprávna, pretože zákon neumožňuje hlavnému hygienikovi dávať právo súkromným osobám nahliadať do súkromnej lekárskej dokumentácie. Toto právo nemá ani on sám."




Reprofoto status - FB (@ Ján Čarnogurský)

K vymazaniu dátumu narodenia Ján Čarnogurský dodáva - "ani on sám si neželá, aby niekto nahliadol do všetkých údajov na JEHO testovacom certifikáte! Je to z jeho strany vrchol neslušnosti a pohŕdania právom na súkromie obyčajných ľudí."


Hneď v ďalšom statuse ponúka právnik občanom nasledujúce rady: "Ak vás zamestnávateľ nepustí do práce bez ukázania kovid testu, ide ? ????áž?? ? ??á?? ?? ?????? ???????á????ľ? podľa § 142 ods. 3 Zákonníka práce. Vy pracovať chcete, ale zamestnávateľ vám bráni.

"Zamestnávateľ vám musí zaplatiť počas doby, po ktorú vás nepustí do práce bez testu, náhradu mzdy vo výške priemerného zárobku. Ak vás nepustí zamestnávateľ do práce kvôli nepredloženiu testu, nie je to prípad prekážky v práci kvôli karanténe, pretože test mu nemusíte predložiť ani v prípade, ak nemáte povinnosť karantény. Nie vždy musí byť osoba bez testu v karanténe a ani osoba, ktorá test má, ho nemusí zamestnávateľovi ukazovať, hoci karanténu mať nemusí."

"V prípade prekážky v práci kvôli karanténe by zamestnávateľ mohol tvrdiť, že je to prekážka na strane zamestnanca. To však nie je váš prípad. Ako dôvod nepredloženia testu treba zamestnávateľovi uviesť, že nie ste mu povinní test týkajúci sa vášho zdravia ukazovať, nemusíte mu ani oznamovať, či test máte alebo nie. Iba mu oznámte, že si uplatňujete svoj nárok na náhradu mzdy."

Doktor Čarnogurský jednoducho radí - "pokiaľ vás bude zamestnávateľ tlačiť do neplateného voľna, oznámte mu, že s neplateným voľnom nesúhlasíte."

Vydieranie zamestnancov, aby sa preukázali testom, môže byť trestný čin!, tvrdia právnici
Môže vám zamestnávateľ zabrániť v pondelok ísť do práce ak ste neboli cez víkend na testoch? Otázka, ktorú si pred celoplošným testovaním položili milióny ľudí. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.