Situácia s covidom na Slovensku nie je vôbec rovnaká. Sú tu veľké regionálne rozdiely
20 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Na Slovensku síce už tretí deň prebieha plošný skríning obyvateľov, situácia na niektorých odberných miestach je ale veľmi napätá. Testuje sa aj tam, kde je stav s koronavírusom stabilizovaný.


Bilancia Slovenska v boji s koronavírusom je v porovnaní s našimi západnými susedmi horšia. Pravdou je, že oproti Českej republike testujeme menej, lenže zomierame viac. Čísla projektu Dáta bez pátosu ukazujú, že od 1. decembra u nás zomrelo v prepočte na milión obyvateľov 600 ľudí na ochorenie COVID-19, respektíve s týmto ochorením, kým v Česku to bolo za rovnaké obdobie 569 ľudí, informuje portál slovensko.hnonline.sk.
Viac ľudí je u nás v nemocniciach či zomrelo, ale o dosť menej testujeme

Horšie je, že s Čechmi prehrávame aj pri porovnaní počtu testov, ba spoľahlivé RT-PCR testy používame oveľa menej ako naši západní susedia. Kým k 18. januáru bol u nás prepočet vykonaných odberov na milión obyvateľov za dva týždne vyše 24-tisíc, Česi dokázali za rovnakú dobu urobiť vyše 38-tisíc výterov. A s Čechmi prehrávame aj pri počtoch hospitalizovaných, pretože kým za posledných 30 dní skončilo u nás v nemocnici 11,4 % z pozitívne testovaných PCR testami, v Česku to bolo „len“ deväť %. Podľa Igora Matoviča by mal našu bilanciu testov, mŕtvych i hospitalizovaných zlepšiť v pondelok odštartovaný plošný skríning, pričom negatívny doklad bude priepustkou do práce či prírody.

Celoslovenský skríning sa ale nerozbehol sa bez problémov. Napriek objednávkam sa čaká v niektorých odberových miestach dlhé desiatky minút, lebo odberové miesta sú pod veľkým náporom. Kým bežne obslúžia zhruba 250 ľudí denne, teraz očakávajú aj stopercentný nárast. „Naši zdravotníci idú z posledných síl,“ povedala pre Hospodárske noviny Marcela Forgáčová zo spoločnosti Mediform z Novej Bane, ktorá prevádzkuje 10 jednotiek v rôznych okresoch.

Raši: Celoplošné testovanie je medicínsky nezmysel
18 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová

Situácia na Gemeri, na rozdiel od iných oblastí, nie je katastrofálna

Podľa skúseností zo začiatku skríningu, ale aj s predchádzajúceho testovania je jasné, že cez víkend budú stáť v radoch státisíce ľudí. A pritom by vôbec nemuseli. Igor Matovič síce minulý týždeň presviedčal, že „celé Slovensko je jedno veľké ohnisko“, v skutočnosti to tak ale vôbec nie je. Pri porovnaní napríklad v Zlatých Moravciach je viac ako 90 pozitívnych na 10-tisíc obyvateľov, kým v Námestove, vo Veľkom Krtíši či v Stropkove menej ako 10. Dáta tiež ukazujú, že COVID-19 sa šíri najmä na západe. „Neviem, či sa dá situácia napríklad na Gemeri označiť ako katastrofálna,“ vraví Richard Kollár, matematik a koordinátor iniciatívy Veda pomáha. Čísla sú tam podľa neho také, že aj po prvom celoplošnom skríningu na prelome novembra a decembra mohli fungovať vo voľnejšom režime.

Analytik projektu Dáta bez pátosu Ivan Bošňák si myslí, že regionálne rozdiely sú spôsobené najmä mobilitou. Ľudia na západe sa podľa neho združujú viac v priemyselných parkoch a vozia sa spolu v autobusoch, kde sú ideálne podmienky na šírenie nákazy. Napriek tomu sa musia otestovať aj občania na Orave, kde sú oveľa lepšie čísla. Podľa epidemiologičky Henriety Hudečkovej za dobré čísla vďačia premoreniu na jeseň.

Vojna medzi vedcami a premiérom pre plošné testovanie. Kto zvíťazí?
Premiér Matovič nedbá na kritické hlasy vedcov, ktorí sú proti celoplošnému testovaniu. Presadil vo vláde "skríning" , po ktorom by mal prísť predĺžený a ešte prísnejší zákaz vychádzania a kto nebude mať negatívny test, ten sa nedostane do práce či... Čítať ďalej
19 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Na spomalenie šírenia koronavírusu je kľúčové najmä zníženie mobility

Napriek číslam, ktoré analytici majú k dispozícii premiér Matovič hovorí, že rozdiely medzi regiónmi nie sú a Slovensko je jedno veľké ohnisko. A práve týmto tvrdením spolu s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím vysvetľujú potrebu otestovať celý národ. „Juh stredného Slovenska je na tom omnoho lepšie ako miesta na západnom Slovensku, takže rozdiely sú obrovské,“ povedal pre Hospodárske noviny matematik a koordinátor iniciatívy Veda pomáha Richard Kollár, podľa ktorého aktuálne „horí“ najmä západ, pričom situácia v niektorých okresoch sa dramaticky zhoršila v krátkom čase. Ukážkovým príkladom sú už spomínané Zlaté Moravce. Počet novoinfikovaných na 10-tisíc obyvateľov tam dokázal vyskočiť prakticky o sto percent.

„Čo sa týka okresov Nitra, Trenčín a podobne, tam sú mutantné kmene,“ myslí si hlavná epidemiologička ministerstva zdravotníctva Henrieta Hudečková, podľa ktorej môže za zhoršenú situáciu na západe aj výskyt britskej mutácie vírusu, i keď ten zatiaľ nebol potvrdený úplne vo všetkých okresoch. Rýchle šírenie a blízkosť regiónov, v ktorých je epidemiologická situácia zlá, však podľa Hudečkovej naznačujú, že práve toto môže byť problémom na západe. Analytik z iniciatívy Dáta bez pátosu Ivan Bošňák upozorňuje, že britská mutácia síce pomáha rýchlejšiemu šíreniu vírusu, ale nebola potvrdená vo väčšine prípadov, a tak ju nemožno označiť za hlavný dôvod horšej bilancie. Bošňák zdôrazňuje, že na spomalenie šírenia koronavírusu je kľúčové zníženie mobility, uvádza v závere portál slovensko.hnonline.sk.

"Plošné testovanie? Viac ľudí sa nakazí, ako zistíme pozitívnych," hovorí analytik
Jeden zo zakladateľov platformy Dáta bez pátosu, analytik Ivan Bošňák poskytol rozhovor pre portál cas.sk. Čo z neho vyplýva? To podstatné je, že hnať ľudí v tejto zime do šóry čakať na testovanie mimo ohnísk nákazy je kardinálna blbosť. Viac ľudí... Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Michal Filek